Annons
Nyheter

Vart tog biljetten vägen?

Nyheter • Publicerad 13 januari 2006
Robert Dahlström.
Robert Dahlström.Foto: 

Hur gick det i går? Fredagen den trettonde? Bra, förstås. Eller åtminstone lika bra/dåligt som det hade gått vilken annan dag som helst.

Annars är ju vardagen ständigt fylld av små intermezzon, ofta orsakade av oss själva. Som jag skrev om i fredagens tidning.

Annons

Några läsare har hört av sig och berättat om liknande händelser som bortsprungna hästar som inte alls var borta – sonen i familjen hade satt in hästen i stallet och sedan stuckit till stan utan att säga något. När resten av familjen var ute och letade stod hästen och mumsade i stallet. Visst tar man sig för pannan.

Men den mest pinsamma historien berättade en man för mig på stan i går förmiddags. Han skulle åka in till Malmö och hälsa på en släkting och var som vanligt ute i god tid och tryckte ut en biljett helt enligt regleboken. Biljetten stoppade han i innerfickan.

I höjd med Rydsgård kom så biljettkontrollanten och mannen rotade i fickan efter biljetten – men den fanns inte där. Han försäkrade biljetkontrollanten att han hade löst biljett och rotade fenetriskt igenom alla fickor och plånbok och tittade – till medresenärernas stora skadeglädje – även på golvet i tågvagnen.

Till sist tröttnade kontrollören och skrev ut en inbetalningslapp på straffavgiften och en biljett...

Mannen, som alltid varit en hederlig medborgare, var nu genomsvettig och högröd i huvudet och han berättade för mig att det värsta av allt var att sitta kvar i vagen tillsammans med de andra, flinande, medpassagerarna. När en yngling log mot honom och sade: "Går det så går det..." då var han nära att han hoppade av i Svedala.

Som ni säkert redan förstått hittade han biljetten när han kom fram till Malmö och sin släktning. Den låg inuti ett ihopvikt papper som han hade haft i innerfickan.

"Jag kan inte denna dag som idag är förstå hur jag kunde missa biljetten. Den fanns ju där", sade han till mig innan vi skiljdes i kanten på torget.

Så var det helg igen och de flesta av oss kommer väl att avrusta julen nu när vi passerat tjugondedag jul, alltså Knut. Själv låter jag min röda julstjärna sitta uppe ett tag till. Den hjälper till att värma min själ så länge inte ljuset återvänt på allvar.

Ha en riktigt go helg!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons