Annons
Debatt

Bostadspolitikens kollaps

För tillfället byggs det färre lägenheter i Sverige än på mycket länge. De som byggs är företrädesvis bostadsrätter och villor. Detta eftersom här är priserna marknadsmässiga. En avreglering av hyressättningen och en friare bostadspolitik skulle få fart också på lägenhetsbyggandet. Det skriver Ronny Nielsen (m) ledamot i Ystads kommunfullmäktige.
Debatt • Publicerad 25 mars 2004

I den socialdemokratiska bostadspolitikens spår finner vi inte mycket till visioner inför framtiden. Det resultat vi hitintills sett är enbart bostadsköer och åter bostadsköer! Trots att efterfrågan på hyresrätter är stor så byggs inte många, vad beror detta på? Orsakerna är många, en ineffektiv och dåligt planerad planprocess, svåra och ofta krångliga regler, bristande konkurrens, fördröjda investeringar i infrastrukturen, höga skatter bara för att ge några exempel. Men den kanske största boven i dramat är hyresregleringen som ger möjlighet till att politiskt besluta om hyresnivåer. Vi moderater har ett otal gånger och under flera år påtalat problemen med hyresregleringen och krävt att hyrorna skall bli mer anpassade till värdet, det vill säga lägre hyror i ytterområde och högre i andra, detta så att människor kan välja det som passar var och en bäst. Därför måste hyreslagstiftningen moderniseras. Socialdemokraterna är de som är ytterst ansvariga för att bostadspolitiken har kollapsat. Otal gånger har de förlitat sig på politiska lösningar utan att ha lyckats, men tyvärr har de inte lärt av historien. Vid senaste valrörelsen utlovades lösningar men det blev inte mycket av det löftet heller. Vår bostadsminister har flertalet gånger uttalat sig om att kraftfulla och starka politiska åtgärder är på gång som skall få fart på byggandet. Men det har vi inte sett så mycket till utan bostadsköerna fortsätter att öka. Det räcker inte med att prata och lova, det behövs visioner och åtgärder som kan omsättas i praktisk handling. Som kan ge en bostadspolitik som närmar sig marknaden. Men tyvärr är det lång väg dit. Det som kvarstår är ett misslyckande som inte enbart är ett problem för dom som står i en bostadskö utan problemen får också stora samhällsekonomiska konsekvenser.

Ola Tedin ola.tedin@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons