Annons
Debatt

En humanistisk budget.

Nu finns alla förutsättningar för att skapa en humanistisk budget i Ystads kommun. När Ystads kommunfullmäktige i somras tog beslut om ett nytt personalpolitiskt program, ?Personalidé?, finns det verktyg in denna som gör det möjligt att i större utsträckning än tidigare skapa en budget, och för den delen också en budgetprocess, som utgår från personalen som resurs. Det skriver Billy H Nielsen (m), ordförande i Ystads kommunstyrelses personaldelegation samt ledamot i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.
Debatt • Publicerad 19 november 2002

Redan det faktum att man i ett personalpolitiskt program implementerar processer kring budgeten, uppföljning och redovisning är att betrakta som extraordinärt och en strategisk positionsförstärkning av humankapitalet. Självklart kommer det även i fortsättningen vara av största vikt att kommunledning, arbetsledare och inte minst de fackliga organisationerna ombesörjer att processen får en framskjuten placering på dagordningen. Allt enligt Utvecklingsavtalet-92 eller U-95.Med utgångspunkt från medarbetarnas synpunkter i enkätundersökningar samt ?förslags- och förbättringsverksamheten? skall verksamhetsförbättringar tillvaratagas. Dessa verksamhetsförbättringar bygger i stort på personalens kunskap kring sin egen situation och arbetsplatsens förutsättningar. Genom medarbetarsamtal görs personliga utvecklingsplaner. Dessa bygger på att höja kompetensen för den enskilde och därmed för verksamheten. Därför är det också viktigt att det finns en synbar kompetensutveckling i budgeten. Därmed kan man också följa upp denna på ett strategiskt viktigt sätt för kommunens samlade kompetensutveckling. Allt bygger naturligtvis på att medborgarna skall få bästa tänkbara service utifrån befintliga resurser. Varje bokslut skall nu innehålla såväl hälso- och arbetsmiljöbokslut som kompetensutvecklingsbokslut. Detta innebär att budgetprocessen i demokratisk anda skall innehålla strategier för hur samtliga dessa komponenter hanteras såväl kommunstrategiskt som verksamhetsstrategiskt. ?Ledarskap ska förena professionalitet med politisk demokrati? står det bl.a. i dokumentet. Detta innebär självklart för den politiska processen en tydligt ansvarstagande i de politiska avsikterna förenat med den kunskap som anställda bidrar med t.ex genom dialogbaserade strategier samt genom en regelbunden samverkan med personalen. I princip innebär detta en flervägskommunikation som gagnar den demokratiska processen. Därmed gagnar det också personalutveckling och verksamhetsutveckling samt ytterst demokratin i allmänhet och om hur den kommunala servicen till medborgarna på bästa sätt utvecklas.

Ola Tedin ola.tedin@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons