Annons
Debatt

Friluftsscen ett bra förslag

Att göra om stenbrottet i Bäckhalladalen till friluftsscen är, trots vad socialdemokraterna hävdar, ett högst realistiskt objekt som kunde vara Simrishamns nästa rejäla kultursatsning. Gå och titta på stenbrottet och dess förutsättningar, jag tror att ni ändrar uppfattning då, skriver Manfred Koch för österlenpartiet i Simrishamn i ett svar till Göran Thoréns och Torbjörn Öbergs debattinlägg från den 15 november.
Debatt • Publicerad 25 november 2002

Socialdemokraterna Göran Thorén och Torbjörn Öberg anser att Österlenpartiet och undertecknad gör dem till åtlöje. Anledningen skulle vara att vi har föreslagit att man skulle utreda om inte stenbrottet i Bäckhalladalens östra kant kunde göras om till en friluftsscen. På vilket sätt vi gör dem till åtlöje framgår dock inte av artikeln. Däremot tycker jag faktiskt att de gör allt för att själva göra sig till åtlöje när de som alternativ till en scen i Bäckhalladalens stenbrott föreslår att det räcker med idrottsplatsen i Brantevik eller vad ännu värre är, hänvisa till Sara Erlingsdotters dröm om ett amfiteater kallad "Himlabacken". Det förvånar mig att herrarna Thorén och Öberg inte har så mycket sinne för realiteter, att de inser att ett objekt som är beräknat att kosta mer än 100 miljoner kronor att bygga, inte kan vara ett realistiskt alternativ. Vi anser att Simrishamn behöver en scen som kan ta emot ett större antal besökare och för folkliga evenemang. Jag trodde att socialdemokraterna skulle hälsa en plats som har folketsparkskaraktär och som ligger i en vacker omgivning med glädje. Stenbrottet ligger nära Simrishamn och kan nås med cykel eller till fots. Körvägen dit kan breddas på den södra vägen. Öster om stenbrottet kan parkeringsplatser lätt stallas i ordning på den släta hällmarken och dem ytor som är reserverade för den norra förbifarten. Ytorna framför stenbrottet där lastbilarna tidigare hämtade och vägde stenmaterialet är redan färdiga angöringsytor framför entrén. Själva stenbrottet har ett helt slätt stengolv som lutar lagom ner mot dammen där scenen skall byggas. Väggarna som omger stenbrottet skärmar av publikutrymmet och scenen från naturreservatet Bäckhalladalen. Stenbrottet öppnar sig mot öster, mot havet. Åskådarna kommer kvällstid att ha solen i ryggen och scenen blir belyst av de sista solstrålarna. Därför skulle ett första steg att göra i ordning en enkel friluftsscen inte kosta så stora summor. Några 100.000 kronor skulle kunna åstadkomma mycket. Detta är därför ett högst realistiskt objekt som kunde vara Simrishamns nästa rejäla kultursatsning. Ett objekt som går att "räkna hem" även för sponsorer. Det som nu borde göras är en översiktlig projektering och en ordentlig kostnadsberäkning. Först därefter tror jag att vi kan bedöma om det finns anledning att jobba vidare. Men vill inte socialdemokraterna satsa på kultur i Simrishamn kan de ju nöja sig med idrottsplanen i Brantevik eller ett helt orealistiskt drömobjekt på backarna nordväst om Södra Mellby. Kom gärna och titta på stenbrottet och dess förutsättningar, jag tror att ni ändrar uppfattning.

Ola Tedin ola.tedin@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons