Annons
Debatt

Kommunal drift en tillgång

De borgerliga i Ystad utmålar problemen för äldrevården som politiskt betingad, det vill säga att det är den nya politiska majoritetens fel. Men även om det finns saker som kan bli bättre även i den kommunala verksamheten är det att gå till överdrift att nedvärdera alla verksamheter i kommunal regi. Det skriver Kent Mårtensson, kommunalråd (s) och efterlyser självkritik även från den borgerliga sidan.
Debatt • Publicerad 8 maj 2003

Jag har sett flera artiklar kring det "fasansfulla" i att driften av äldrevården på Bellevue återgår till kommunal drift. De borgerliga målar upp en bild av att den nya majoriteten skulle riskera kvaliteten för brukarna, och att detta skulle vara politiskt betingat. Man bygger hela sitt resonemang på att allt som utförs i kommunal regi är av dålig kvalitet, ger högre kostnader och beror på dogmatisk planekonomi. Socialnämndens förra ordförande uttalade i en intervju orden "ve och fasa" för kommunal verksamhet. Vilken utmärkt marknadsföring och vilket förtroende detta utstrålar. Det skulle ta för stor plats att räkna upp alla de kommunalt drivna verksamheter som fungerar bra, till en rimlig kostnad och med nöjda användare. Visst finns det saker som kan bli bättre även i den kommunala verksamheten, men att nedvärdera alla dessa insatser som sker i kommunal regi är verkligen att gå till överdrift. Från socialdemokratiskt sida kan jag lugna dessa hetsiga och upprörda personer, som ser privata lösningar som den enda möjligheten, att vi inte tänker kommunalisera all verksamhet. Däremot tycker vi att verksamheter som vård och skola bör drivas i offentlig regi för att ge insyn och möjlighet till påverkan, för att inte ha ett vinstsyfte och för att ge alla samma möjligheter. Detta har vi klart och tydligt redovisat i den gångna valrörelsen, så det kan inte vara så sensationellt. Vi kan förstå de borgerligas indignation över att privatiseringar och entreprenader nu ifrågasätts, men valet i höstas gav ett utslag som visar att medborgarna kanske inte håller med er. Ni gick ju trots allt till val på att allt blir bättre bara det drivs i privat regi. Region Skånes sjukvård är ju ett lysande exempel på detta. Det hade kanske också vid vissa tillfällen varit på sin plats med lite självkritik från de borgerliga. Det har varit dyra nyliberala experiment för skattebetalarna. Genom att det nya Bellevue kommer att innehålla annan verksamhet än tidigare i form av korttidsboende, dagverksamhet och rehabilitering tror vi att helhetsperspektivet för vårdtagarna gynnas av samma driftform för boende och övrig verksamhet. Detta tror vi kan utföras på ett bra sätt av den egna verksamheten. Vår åsikt är att en positiv syn på den egna verksamheten, ger förutsättningar för personalen att trivas och att göra en bra arbetsinsats, allt till gagn för de vårdtagare som behöver hjälpinsatser.

Ola Tedin ola.tedin@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons