Annons
Debatt

Kompromisser inget nytt

Det parlamentariska läget och det leder ofrånkomligen till kompromisser - som i det här fallet med stopp för torskfiske i Östersjön, vilket var en av de 121 punkter där socialdemokraterna och miljöpartiet kom överens. Detta är inget nytt, skriver Göran Persson, socialdemokratisk riksdagsman från Simrishamn i en replik på en debattartikel av Marie Wahlgren.
Debatt • Publicerad 4 november 2002

Inget parti har egen majoritet i riksdagen och alltså måste två eller flera partier komma överens om samarbete för att kunna regera. Folkpartiets riksdagsledamot Marie Wahlgren går i en debattartikel i YA den 31 oktober till hårt angrepp på socialdemokraternas överenskommelse med miljöpartiet om torskfisket. Socialdemokratiska riksdagsledamöter säger en sak nu men i riksdagsvoteringen kommer de att rösta för ett ensidigt stopp av torskfisket, menar hon. Det ironiska är att om folkpartiet hade fått sin vilja igenom hade stoppet för torskfisket varat i två år, inte i ett år som den överenskommelse vi nu har med miljöpartiet. När folkpartiet, centern och kristdemokraterna tidigare i höstas förhandlade med miljöpartiet i syfte att bilda en koalitionsregering fick miljöpartiet löfte om två års torskfiskestopp. Det är inte svårt att räkna ut att med den överenskommelsen skulle fiskeindustrin drabbats ännu hårdare. Hur skulle Marie Wahlgren gjort då när det var dags för riksdagsvotering? Skulle hon röstat emot sin egen regerings interna överenskommelse? Jag är överens med Marie Wahlgren på flera av de punkter som hon tar upp i sin debattartikel. Eftersom vi är medlemmar i EU är det EU:s fiskeripolitik som gäller. EU förhandlade om torskfisket i Östersjön för en kort tid sedan. Den förvaltningsplan som då antogs skulle bland annat innebära lägre fisketryck och kraftigt ökad selektivitet i fisket genom nya trålredskap, så att i princip endast lekmogen torsk fångas, minskade bifångster. I en motion som jag medverkade i nyligen är ett av förslagen att förvaltningsplanen kan och bör utvecklas ytterligare. Jag anser att det är en mer konstruktiv metod än ett ensidigt torskfiskestopp. En viktig förutsättning för att fisket ska kunna utvecklas är att vi kommer till rätta med miljöproblemen i Östersjön. Här liksom i andra miljöfrågor är samarbete mellan Östersjöländerna helt avgörande. Det gäller också till exempel fördelningen av fiskekvoter. Svenska fiskare måste ha samma villkor som övriga Östersjöstaters. Just nu undersöker regeringen om det är möjligt med ett ensidigt svenskt stopp för torskfisket i Östersjön och det ska också godkännas av EU-kommissionen innan det kan genomföras. Frågeteckningen är många och sista ordet är ännu inte sagt i denna fråga. Som riksdagsledamot tänker jag strida för det jag tror är rätt i den här frågan så länge det är möjligt. Men när det är dags för votering i riksdagens kammare måste jag vara lojal med min egen regerings överenskommelse med andra partier eller lägga ner min röst. Detta gäller för frågan om stopp för torskfiske likaväl som för alla andra frågor där regeringen kommit överens med miljöpartiet och vänsterpartiet.

Ola Tedin ola.tedin@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons