Annons
Debatt

M mörkar om byggregler

Moderaten Ronny Nielsens debattartikel om de förbjudna trägolven på Ystads uteserveringar stöter på mothugg från stadens socialdemokrater. Moderaterna har själva varit med om att fatta beslutet, konstaterar partiets Leif Haglund. Reglerna är fattade av en enig miljö- och byggnadsnämnd, konstaterar dess ordförande Cerny Balksäter.
Debatt • Publicerad 13 maj 2003

Socialdemokraterna får klä skott för beslutet att förbjuda krögare och caféidkare att ha trägolv på sina uteserveringar, ett beslut som de borgerliga partierna i full enighet och med stöd av socialdemokraterna drev igenom ifjor när borgarna hade makten i kommunen. Nu spyr moderaterna sin galla över beslutet och skyller på sossarna att vi inte längre får känna oss lite kontinentala. Moderaterna framställer sig som frihetens apostlar som säger sig vilja underlätta för näringsidkarna att göra Ystad till en attraktiv sommarstad med ett turistdragande centrum. Varför tyckte moderaterna inte detta ifjor när de hade makten och möjlighet att slå ett slag för näringsidkarna? Då hade vi även i år kunnat känna oss som om vi vore vid Medelhavet. Om ölglaset hamnar på sniskan är det minst lika mycket Ronny Nielsens moderata partikollegers fel som någon annans. Det är dålig stil att försöka smita ifrån sitt ansvar. Fair-play, gentlemen! Leif Haglund (s) Ystads medeltida stadskärna är unik, och är klassificerad som ett riksintresse ur kulturminnesvårdens synpunkt. Många turister väljer Ystad som semesterort på grund av det goda rykte ur kulturmiljösynpunkt som Ystad har. Det värsta som kan hända är att Ystads rykte i turistkretsar förflackas. Det är min övertygelse att värna det offentliga kulturella rummets särart gynnar Ystads utveckling som turistort. Under förra mandatperioden tog den borgliga majoriteten initiativ till att upprätta regler för uteserveringar. Policyn var utskickad på remiss till kultur-, turism- och fritidsnämnd, teknik- och fastighetsnämnd, handikapporganisationerna, köpmannaföreningen, citygruppen och polismyndigheten. Efter revideringar fastställdes policyn den 27 juni förra året av en enig miljö- och byggnadsnämnd. Under fjoråret var det mycket publicitet kring uteserveringar. Bland annat en stor artikel i Ystads Allehanda som på ett bra sätt beskrev innehållet policyn. I februari månad genomfördes en information till näringsidkarna. Arbetsbelastningen på byggnadsavdelningen har varit hög under 2002 (rekord antal bygglov), så sammantaget anser jag att informationen varit tillräcklig under rådande omständigheter. Varje uteservering är unik och behandlas utifrån sina förutsättningar. Exempelvis är trädäck tillåtna vid stora nivåskillnader. I övrigt ställer Teknik och Fastighet upp och jämnar till beläggningarna vid uteserveringarna Cerny Balksäter (s)

Ola Tedin ola.tedin@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons