Annons
Debatt

Moderat brist på kunskap

Thomas Lantz påståenden om vänsterpartiets och ung vänsters ställingstagande mot Kristallnatten är okunnigt och historielöst. Det är inte det öppna våldet och terrorn vi ska frukta. Det är tankens ofrihet och brist på kunskap som tvingar in människor i fållor, skriver vänsterpartiets Katrine Hamori i ett svar på Thomas Lantz debattarikel den 8 november.
Debatt • Publicerad 12 november 2002

Thomas Lantz inlägg betitlat Vi går inte med kommunisterna, gör mig förskräckt. Mer än förskräckt faktiskt, det han skriver gör mig kall av skräck. Den brist på kunskap som han stoltserar med är minst sagt skräckinjagande. Det är just den här sortens uttalanden som utgör det största hotet för att förhindra att det som hände för 64 år sedan upprepas. Thomas Lantz skriver att många vanliga människors medverkan i kristallnatten hade drag av masspsykos. Inställningen att andra världskriget skulle grundats på människors viljelösa hysteri är inte bara okunnig, utan direkt farlig för demokratin. Hannah Arendt, medlem i amerikanska vetenskapsakademin och föreläsare vid såväl Princeton som Columbia, skrev i sin bok Den banala ondskan om vår tids grundläggande politiska och moraliska problem. Där sammanfattar hon allt som vi borde har lärt oss av denna mänsklighetens långa läxa i gemenhet; nämligen att ondskans banalitet är alltför hemsk för att kunna uttryckas i ord. Likväl försöker Thomas Lantz, rakt motsatt den slutsats som en av vår tids främsta filosofer och tänkare kommit fram till, nämligen att med ord som masspsykos och omänsklighet, förklara det oförklarliga. Han skriver vidare, och använder då det majestetiska vi, vi måste lära oss att acceptera oliktänkande. Nej, jag tänker inte lära mig att sitta vackert och acceptera s k oliktänkare. Jag tänker stå upp och hylla alla som inte tänker som makthavarna vill. Den 9 november 1989 föll Muren, tack vare människor som tänkte och ville något annat. Tänka olikt innebär att tänka fritt. Men tänkandet ska vara underbyggt med kunskap. Att till exempel inte känna till fakta och ändå uttala dem som sanningar, är verkligt illavarslande. Att handskas så slarvigt med orden som att skriva att judiska kyrkogårdar skändades, tyder på en oroväckande stor brist på kunskap. Den som inte känner sin historia, är dömd att upprepa den, står det skrivet över dörren till ett av husen i förintelselägret Auschwitz. Det är inte det öppna våldet och terrorn vi ska frukta. Det är tankens ofrihet och brist på kunskap som tvingar in människor i fållor. Att vägra hedra offren för kristallnattens och de följande åren av krig, visar på en människosyn som är skrämmande. Den har ingenting med vare sig masspsykos eller terror att göra, den skrämmer mig enbart för att den är banalt ondskefull.

Ola Tedin ola.tedin@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons