Annons
Debatt

Sanning och konsekvens

De misslyckade förhandlingarna med socialdemokraterna efter valet i höstas har rest frågan om centern ett borgerligt eller socialistiskt parti. Men eftersom partiet gapade över för mycket sade socialdemokraterna tack och hej till partiet, varpå det genast ville tillbaks till den borgerliga fållan. Detta visar brist på ideologisk tydlighet och det är därför hög tid att partiet sopar rent framför egen dörr, skriver Ystadmoderaterna Pax Sjöholm och Bo Lönnerblad.
Debatt • Publicerad 27 november 2002

Nu är det hög tid för Centerpartiet att visa lite kurage och svara på frågan: Är ni ett borgerligt parti, eller ett socialistiskt? Frågan har varit berättigad under lång tid, men är nu åter högaktuell. Detta efter en artikel i YA där centerns Ingvar Persson förklarar varför de inte vill ingå i den valsamverkan där övriga borgerliga partier ingår. Vi räknar då bort ystadpartiet( f.d. ny demokrati) som plötsligt valt att liera sig med det socialistiska blocket. Ett skäl till att centern inte vill ingå i den borgerliga valsamverkan är att de anser sig ha fått ett för dåligt erbjudande. Förutom det centern av egen kraft erövrat via sitt valresultat erbjöds de en styrelseplats i ett kommunalt bolag och en ersättarplats i en nämnd . Enligt artikeln säger Ingvar Persson, "Nu har de (borgerliga) stött ut oss" och "...vi kommer inte att delta i någon majoritet där Thomas Lantz sitter som ordförande". Sanningen är att när vi i det borgerliga blocket inte lyckades få majoritet - att samarbeta med sverigedemokraterna var helt uteslutet - gick centerpartiet genast in i förhandling med socialdemokraterna. Håkan Mattsson, förstanamn på centerlistan, diskuterade febrilt med socialdemokraterna. Men centerpartiet verkade gapa över för mycket och socialdemokraterna sa tack och hej till Håkan Mattsson och centerpartiet. För oss moderater var det i det läget inte aktuellt att försöka "köpa" över centerpartiet. Vi gav ett från moderat håll väl förankrat bud. Ett rimligt bud där centern hade möjlighet att komma ut ur "förhandlingsaffären med socialdemokraterna" med äran i behåll. Ystadmoderaternas beslut handlade alltså helt och hållet om politisk hederlighet. Inte minst en hederlighet som vi visar våra egna moderata väljare. Centerns ovilja att i framtiden delta i någon majoritet där Thomas Lantz är ordförande är enbart att beklaga. Thomas Lantz har varit förespråkare för att inte måla in centern i ett hörn. Majoriteten bland moderaterna var betydligt hårdare i sin dom över centerpartiets försök till kohandel. Det verkar vara nu vara hög tid att centern sopar rent framför egen dörr. Centerpartisternas brist på ideologisk tydlighet är beklaglig. När de inte fick vad de ville i sina förhandlingar med socialdemokraterna ville de tillbaka till den borgerliga fållan. De fick också chansen - men centerpartiet tog den inte! Det kan kännas beklagligt, men mest beklagligt måste det kännas för centerns väljare. För de trodde väl i rimlighetens namn att centern var ett borgerligt parti!? -Eller??

Ola Tedin ola.tedin@allehandasyd.se
Ola Tedin
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons