Annons
Debatt

Silfverstrand går igen

Skånska socialdemokratiska riksdagsledamöter säger nu en sak angående torskfisket, men tänker rösta på ett helt annat sätt i riksdagen.Det skriver Marie Wahlgren, riksdagsledamot för folkpartiet och sommarboende på Österlen.
Debatt • Publicerad 4 november 2002

Socialdemokraterna gör som sin forne riksdagskollega Bengt Silvferstrand gjorde i debatten om F10. Säger och lovar en sak, men har innerst inne aldrig för avsikt att hålla sina löften. När det kom till kritan röstade Silfverstrand för en nedläggning av F10 och när det kommer till kritan så kommer de skånska s-riksdagsmännen att lydigt och snällt ställa in sig i leden och rösta för ett ensidigt stopp för torskfisket. Debatten om ett ensidigt svenskt torskfiskestopp är fel. Det är inte det traditionella kustfisket som hotar eller till och med utplånat fiskebestånden - problemet är det storskaliga, industriella fisket och det svartfiske som bedrivs utanför givna fångstkvoter. Sveriges lilla fiskeflotta gör i det stora sammanhanget varken till eller från, när vi vet att hundratals fartyg fiskar svart i Östersjön. Vi måste lägga stor kraft på att få till stånd en internationell samverkan men kan och måste också agera nationellt Torskbestånden i Östersjön och Västerhavet är allvarligt hotade. Folkpartiet vill bl a sänka fiskekvoterna till forskarnas rekommendationer, skärpa kontrollen av fångstmetoder och fiskekvoter samt verka för en snabb och genomgripande reform av EU:s fiskepolitik. Folkpartiet är inte för ett ensidigt totalstopp. För torskfisket i Östersjön är ett stopp öster om Bornholm nödvändigt. Därutöver förordar vi en minskning med 1/3 av den tilldelade svenska kvoten. För Västerhavet är situationen så akut att ett tillfälligt stopp för riktat torskfiske bör införas. Vi vill att selektiva fångstmetoder snarast införs genom förbättrade redskap så att bifångster minimeras. Tills så har skett bör bifångst av torsk vid annat fiske accepteras. Otillräcklig övervakning, otillräckliga sanktionssystem och otydlig rättspraxis gör fortfarande oljeutsläppen till ett verkligt hot, speciellt för Östersjön. Folkpartiet vill därför införa ett miljölotssystem för övervakning och kontroll av lastfartyg som trafikerar Östersjön, skärpa straffen och ansvarsreglerna oberoende av uppsåt och få Östersjön klassat som särskilt känsligt område. Dessutom måste krafttag tas mot det illegala fiske som sker i Östersjön. Ett ensidigt svenskt stopp innebär bara att vi gynnar rov- och svartfiske i Östersjön på bekostnad av legalt kvotfiske. Allt detta tror jag att även socialdemokratiska riksdagsledamöter håller med om. Problemet är att för att klamra sig fast vid makten är deras parti beredda att sälja ut svensk fiskeindustri. Det är ett högt pris för att hålla miljöpartiet glada!

Ola Tedin ola.tedin@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons