Annons
Debatt

Skattehöjning är fel väg

I kväll, torsdag den 21 november, fattar Ystads kommunfullmäktige ett av årets viktigaste beslut. Det är den kommunala skattesatsen för 2003 som ska bestämmas. En höjning vore dock helt fel sätt att lösa kommunens problem, skriver Ystadmoderaterna Thomas Lantz, kommnalråd, Bo Lönnerblad, fullmäktigeledamot och nästa års ordförande i kommunrevisonen samt PAX Sjöholm, moderat gruppledare nästa år i Kultur och Fritidsnämnden.
Debatt • Publicerad 24 november 2002

DebattSocialdemokraterna har hittills mörkat när det gäller skattefrågan. Det är uppenbart att partiet inte vill ha en debatt i frågan. Skall det bli en skattehöjning skall det tydligen ske överraskande i kommunfullmäktige. Inte heller inför valet andades socialdemokraterna något om en höjning. Det är tydligt att medborgarna inte skall kunna påverka frågan.Vi moderater tror inte på en skattehöjning. Istället behöver vi fundera i nya banor utan att riskera social nedrustning. Vi kräver bland annat att människor skall deltaga i arbetsträning för att kunna få socialbidrag för sin försörjning. Därmed ökar bidragstagarnas möjlighet att åter komma in i samhället.Nog borde socialdemokraterna tänka flera gånger innan de höjer skatten. Inte minst med tanke på att den i Ystad slår hårdast mot låginkomsttagarna. Kommunalskatten är en ?rak? skatt, där alla betalar lika mycket av en intjänad 100-lapp i skatt - i Ystad 29:49 (inklusive landstingsskatten). Därmed slår den här skatten hårdast mot de som har lägst inkomster. Till detta kommer att alla Ystadbor får försämrad ekonomi då den socialistiska majoriteten i Region Skåne redan beslutat att höja skatten med 1 krona.Höjd skatt avskräcker inflytting och därmed minskar möjligheterna till tillväxt. För att Ystad Kommun skall klara av bibehållen service inom bl a skola och äldreomsorg behövs inte enbart nya tankesätt och finansieringar utan även en tillväxt i form av ökad inflyttning. När någon funderar på att flytta till en ny kommun finns det många avgörande faktorer som spelar in. Det handlar om skolor, bostäder, kommunikationer, natur, miljö m.m. Självklart spelar också kommunalskatten in. Mängder av utredningar visar att en låg kommunalskatt är tillväxtfrämjande. Vid en skattehöjning i Ystad missar vi en historisk chans att ha den lägsta skatten i sydöstra Skåne då Sjöbo som i dag har lägst skatt (och den största befolkningsökningen) kommer att höja skatten och därmed passera Ystad.Vellinge kommun är ett bra exempel som styrker kommunalskattens betydelse. I år röstade c:a 24% av Vellingeborna på socialdemokraterna i riksdagsvalet medan (s) enbart fick 14 % av rösterna i kommunalvalet. Moderaterna fick 39% av vellingebornas röster i riksdagsvalet, men hela 67 % röstade på (m) i kommunalvalet. Det är mycket troligt att kommunalskatten har en stor betydelse i sammanhanget.En skattehöjning i Ystad anser vi vara helt fel. Vi tror på andra möjligheter. Vi måste bland annat bli mer kostnadseffektiva och vi behöver mer tillväxt. Stryp inte tillväxten genom en kortsiktig lösning som höjd skatt innebär! Vid ett tillfälle påstod statsrådet Mona Sahlin påstod följande:Det är häftigt att betala skatt.Alla håller nog inte med henne.Vår förhoppning är därför: För kommunens bästa - Ingen skattehöjning 2003!

Ola Tedin ola.tedin@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons