Annons
Debatt

Vi går inte med kommunisterna

Vi måste lära oss att acceptera oliktänkande. Men aldrig acceptera våldet eller terrorn som används för att tvinga in människor i fållor. Moderaterna i Ystad avstår därför från att delta i det offentliga möte som arrangeras på lördag i staden för att hedra Kristallnattens offer. Anledningen är att mötet arrangeras av Ung vänster, vänsterpartiets ungdomsförbund, där ledande företrädare än i dag ansluter sig till kommunismen, skriver Thomas Lantz (m) kommunalråd i Ystad.
Debatt • Publicerad 7 november 2002

Natten mellan den 9-10 november 1938 visades masspsykosens fruktansvärda och förvridna ansikte. Något tidigare hade den 17-årige pojken Herschel Grynszpan, vars far hade tvångsdeporterats, utfört ett attentat mot det tyska legationsrådet Ernst vom Rath i Paris. Nazisterna tog det som en förevändning för en organiserad hämndaktion mot alla tyska judar. Judiska butiker fick sina fönster krossade, synagogorna i Tyskland brändes ner. De judiska kyrkogårdarna förstördes. Omkring 26 000 judiska män fängslades och judarna avkrävdes ett skadestånd på en miljard mark. Många vanliga människors medverkan i kristallnatten hade drag av masspsykos. Kristallnatten utgör en fruktansvärd symbol för människors ondska. Under flera år har bl a Ung Vänster varit med och anordnat demonstrationer för att hedra minnet av de judiska offren. Vi moderater i Ystad har inte slutit upp i dessa demonstrationståg. Kommunismen har ett starkt fäste i vänsterpartiet. Att marschera tillsammans med representanter från ett parti som där det i generationer förekommit samma groteska brott mot mänskligheten skulle kännas som ett hån mot kampen för människors rättigheter och möjlighet till att vara olika. Den kommuniska Stalintidens terror och deportation av oliktänkande får oss att ännu tydligare se likheterna med nazismens omänskliga ansikte. Vänsterpartiet har också vid åtskilliga tillfällen klart visat att de inte accepterar Israels existens. Något annat kan man inte tyda vänsterpartiets motstånd till den tvåstatslösning som utgjort, och fortfarande utgör, grunden för en fortsatt fredsprocess i mellanöstern. Vi måste lära oss att acceptera oliktänkande. Men aldrig acceptera våldet eller terrorn som används för att tvinga in människor i fållor. Den 13 augusti 1961 reste kommunisterna muren kring Östberlin för att förhindra människor att göra ett fritt val. Muren skulle förhindra människorna i Östberlin att fly till Väst. Den 9 november 1989 föll muren. Liksom nazismen har kommunismen ett ansikte vi aldrig kan acceptera. Vi minns med sorg Kristallnatten och hedrar de judiska offren. Men vi kommer aldrig att marschera tillsammans med representanter för ett parti där förtryckets ansikte lyst alldeles för klart under alldeles för lång tid. Ett parti där ledande företrädare än i dag ansluter sig till kommunismen. Vi moderater i Ystad tror på människans möjlighet - inte på masspsykos!

Ola Tedin ola.tedin@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons