Annons
Insändare

Vänsterpartister: Uppsplittrad sjukvård och marknadslogik dålig grund för tillgänglighet

Lagen om Valfrihet (LOV) och Lagen om offentlig upphandling (LOU), är ett gissel för sjukvården. I Simrishamn har det nyligen blivit tydligt då helg- och kvällsmottagningar helt stänger och patienterna hänvisas av Capio till Capio – i Ystad.
Skåne • Publicerad 5 mars 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Capio vårdcentral förnekar att det är bemanningsproblem som ligger bakom omorganisationen.
Capio vårdcentral förnekar att det är bemanningsproblem som ligger bakom omorganisationen.

I en debattartikel i YA (”Mats Sundbeck glömmer att Vänsterpartiet röstade för förändringen” 2 mars) så menar Gilbert Tribo (L) att vi i Vänsterpartiet stod bakom avtalen med vårdcentralerna i sin helhet. Det stämmer inte. Att tänja på sanningen är inte snyggt.

Motståndet till stängningen av helgmottagningen i Simrishamn är stort. När lasarettets närakut togs bort som krav i upphandling hoppades man helt enkelt att Capios vårdcentral kunde ta över de patienter som behöver hjälp under helgen.

Annons

Inte tillräckligt lönsamt, menade Capio, som helt i enlighet med sina avtal valde att slå ihop helgöppet på en och samma central, nämligen den i Ystad. 45 minuter bort.

Inte mycket att göra, verkar Gilbert Tribo (L) mena. Hade fler företag än bara jättekoncernen Capio funnits till hands i kommunen kunde nuvarande avtal fungerat bättre (Gilbert Tribo, YA 17 februari).

Så intet nytt under solen – de borgerliga partierna hoppas på att marknaden ska lösa det, medan vi är desto fler som ser att sjukvård inte är en marknad och att det behövs en politik som styr efter människors behov.

Det är uppenbart att den ”valfrihet” (eller ja företags rätt att etablera sig varhelst de vill) som Liberalerna har argumenterat för inte fungerar. För så mycket val finns ju inte för alla som bor på Österlen.

Det är svårt att skriva ett enda sjukvårdsavtal för företagen som ska täcka en hel region. Samma avtal ger väldigt olika effekter beroende på om man är verksam i en stor stad eller i en mindre ort. Och det är detta som hänt, stordriften drabbar mindre kommuner.

Jag tror inte någon förutsåg denna effekt, inte Tribo heller. Det behöver lösas. Men för mig som Vänsterpartist står det klart att det vore så mycket bättre att organisera vården offentligt. Då kunde invånare, politiker och vården i dialog se till att den vård som behövs finns, utan att behöva ta hänsyn till vårdbolags kalkyler.

För oss Vänsterpartister står det tydligt att det inte är brist på vårdföretag som gör att Simrishamn nu står utan helgmottagning. Det är brist på sammanhållen sjukvård och en övertro på att marknadslogiken ska lösa människors rätt till vård. Sjukvård är ingen marknad.

Rätten till vård är grundläggande och ska ges efter behov. Oavsett var vi bor. För att garantera det behöver vi se till att organisera vården i offentlig regi. Marknaden löser det inte.

Sara Svensson, Regionråd Vänsterpartiet i Region Skåne

Agneta Lenander och Peter Ahlbom, representanter i Hälso- och sjukvårdsnämnden för Vänsterpartiet

Annons
Annons
Annons
Annons