Ridå – YIF kan ta semester

Femte kvartsfinalen blev en rysare. Så klart, när Alingsås och YIF gjorde upp om det.
Men Alingsås förde kampen från tidigt i matchen till slutet, och det var hemmalaget som var starkast till slut.
Alingsås är i semifinal – YIF kan ta semester.
Handboll/Alingsås • Publicerad 16 april 2018

Efter fyra holmgångar till SM-kvartsfinaler var det så dags för avgörandet. Vinna eller försvinna. SM-semifinal eller 150 dagars försäsong. Alingsås och Ystads IF – en till himlen och en till helvetet.

YIF inledde matchen klart bäst. Alingsås överraskade lite med att låta Andreas Berg störa Kim Andersson högt i anfallsspelet till en början, men YIF hittade motmedel. Man gick upp till en 4–1-ledning och allt såg lika bra ut som det gjorde i Ystad senast.

Ludvig Hallbäck ledde de vita styrkorna från start med fyra av YIF:s fem första mål. Men i samband med att hans flyt tog slut, gjorde även hans lagkamraters det.

Alingsås spottade upp sig inför en energisk och energigivande hemmapublik och tog över matchen helt och hållet. Gustav Skagerling i hemmamålet öppnade matchen sådär, men plötsligt låg han på 60 i räddningsprocent. Anders Persson i gästernas mål var betydligt beskedligare, och efter 26 minuter fick han ge plats åt Måns Landgren, som med några räddningar kunde putsa halvtidsresultatet till underläge med ”bara” 10–15.

YIF-depp.
YIF-depp.Foto: JÖRGEN JARNBERGER

– Perioden där de rycker bränner vi en jäkla massa lägen. Vi är för fega, inte tillräckligt desperata. Nu får vi gå ut i 5–1 i försvarsspelet i andra halvlek, sa YIF-tränaren Jerry Hallbäck till Cmore i halvtid.

YIF presterade en halvlek där man kom på fel distans mot Alingsåsspelarna i försvarsspelet, och där man tog fel beslut i anfallsspelet. Gustav Skagerling var visserligen bra i Alingsåsmålet, men många var niometersskotten från YIF:are som var blott plockpotatis för Skagerling, förste potatisplockare i hemmalaget.

Andra halvlek fick en jämn inledning där Alingsås konserverade sin femmålsledning. Två hemmautvisningar i tät följd bjöd emellertid in YIF i matchen igen och när Ludvig Hallbäck satte sin tredje straff i matchen stod det 18–15.

När Anders Persson tog en straff vid ställningen 20–17 var hoppet tänt igen hos YIF-supportrarna. Än starkare lyste det när Ludvig Hallbäck satte 20–18 på straff och det var en hel kvart kvar att spela. Alingsås tog timeout.

Detta fick som följd att Måns Landgren gjorde en fin räddning varpå Kim Andersson satte 20–19. Det var match på riktigt igen, och efter 48 minuter var det helt lika, då Ludvig Hallbäck satte sitt åttonde mål fram till 22–22.

Alingsås fortsatte att vara i förarsätet men YIF bet sig kvar i matchen. Med sju och en halv minut kvar av matchen tog YIF timeout i underläge 23–24. Alingsås gjorde ett mål till och YIF tog en ny timeout. Med mindre än fem minuter kvar var ställningen 25–23 och YIF:s livlinor började ta slut.

Ställningen var 26–24 med två och en halv minut kvar. Carl Löfström flytade in 25–26 och då var det bara en minut kvar. Slutet skulle bli rafflande.

Avgörandet kom när Magnus Persson satte 27–25 med halvminuten kvar.

I semifinalen möter Alingsås nu Malmö. Detta efter att grundserievinnaren Kristianstad valde Lugi som semifinalmotståndare.