Annons

Välbesökt invigning av Österlen lyser

Det kändes som att Skåne kom till Onslunda på fredagskvällen, när många utsocknes vallfärdade till den lilla orten för invigningen av Österlen lyser.
Onslunda • Publicerad 2 november 2018 • Uppdaterad 3 november 2018
Daniel Jonsgården, näringslivsstrateg i Tomelilla kommun, klippte bandet under invigningen av Österlen lyser. Kollegorna Lena Ytterberg från Sjöbo och Lars Persson från Simrishamn flankerade.
Daniel Jonsgården, näringslivsstrateg i Tomelilla kommun, klippte bandet under invigningen av Österlen lyser. Kollegorna Lena Ytterberg från Sjöbo och Lars Persson från Simrishamn flankerade.Foto: Fredrik Sjöstrand

Parkeringen intill Borstakongen i Onslunda var full med folk lagom till invigningsceremonin skulle börja. I publiken stod Lise och Göte Svensson från grannbyn Skåne Tranås.

– Jag trodde faktiskt inte att vi skulle få se så här mycket folk i Onslunda. Vi har varit aktiva i många år i Onslunda IF, så vi vet av erfarenhet att det kan vara svårt att dra folk till Onslunda. Men Österlen lyser är ju en lysande idé, för det blir extra mörkt här ute på landet så här års, säger Lise Svensson.

Annons

– Jag tycker att det är väl tajmat att lägga det här eventet den här helgen, så man får lite ljus i hösten så där en månad innan det är dags för advent och juletid, säger Göte.

Han ser sig omkring och tillägger:

– Jag känner inte igen många här, så det verkar som om folk kommer från vida omkring. Det är kul.

Karin Sköld, vice ordförande i Onslunda hembyggdsförening, ser till att facklorna i vandringsträdet sitter säkert.
Karin Sköld, vice ordförande i Onslunda hembyggdsförening, ser till att facklorna i vandringsträdet sitter säkert.Foto: Fredrik Sjöstrand
Lise och Göte Svensson från Skåne Tranås tyckte att det var självklart att komma till grannbyn för invigningen av Österlen lyser.
Lise och Göte Svensson från Skåne Tranås tyckte att det var självklart att komma till grannbyn för invigningen av Österlen lyser.Foto: Fredrik Sjöstrand
Fanny Karpe testade att snurra med ljusbollar.
Fanny Karpe testade att snurra med ljusbollar.Foto: Fredrik Sjöstrand
Johan Bengtsson, med Fanny Karpe på axlarna och Pollyanna bakom, tillsammans med Helena Karpe till vänster. Familjen bor egentligen i Limhamn, men har ett hus utanför Sankt Olof. ”Det händer mycket på Österlen. Det är roligt att vara här”, säger Johan.
Johan Bengtsson, med Fanny Karpe på axlarna och Pollyanna bakom, tillsammans med Helena Karpe till vänster. Familjen bor egentligen i Limhamn, men har ett hus utanför Sankt Olof. ”Det händer mycket på Österlen. Det är roligt att vara här”, säger Johan.Foto: Fredrik Sjöstrand

Årets ljusby är alltså inte en by eller stad utan en väg och ett företagarnätverk: Genväg Österlen. Österlen lyser kretsar i år kring väg 1570, från Anklam i väst till Komstad i öst.

– Helt fantastiskt att se hela Borstakongens parkering full av människor. Vi är väldigt stolta och glada över att just Genväg Österlen är årets ljusväg. Vår förening består av 35 företagare som hjälps åt och kämpar tillsammans med varandra. Det är så vi växer och trivs, sa Charlotte Ivarsson Lundberg från Genväg Österlen som invigningstalade.

Därefter kom Mårten Mårtensson, kulturnämndens ordförande i Ystads kommun, för att symboliskt lämna över en ljuslykta från förra årets ljusstad, Ystad.

I publiken fanns också familjen Bengtsson-Karpe från Limhamn, som har ett hus utanför Sankt Olof.

– Det händer mycket på Österlen. Det är roligt att vara här, säger Johan Bengtsson.

– Vi tycker nästan bättre om att komma hit så här års än mitt i sommaren. Här finns så många fina, härliga företagare som gör så mycket spännande i de här trakterna, säger Helena Karpe.

Dryckesexperten Simon Axell-Thoor sabrerade champagne på invigningen av Österlen lyser.
Dryckesexperten Simon Axell-Thoor sabrerade champagne på invigningen av Österlen lyser.Foto: Fredrik Sjöstrand
Samling i byn.
Samling i byn.Foto: Fredrik Sjöstrand
Både före och efter invigningsceremonin var Borstakongen välbesökt. Freya och Joachim Åström bor i Stockholm, men är nere för att hälsa på Freyas farmor i Vitaby. ”Mysigt arrangemang! Och se här, en ny kvast behöver man alltid”, säger Joachim Åström.
Både före och efter invigningsceremonin var Borstakongen välbesökt. Freya och Joachim Åström bor i Stockholm, men är nere för att hälsa på Freyas farmor i Vitaby. ”Mysigt arrangemang! Och se här, en ny kvast behöver man alltid”, säger Joachim Åström.Foto: Fredrik Sjöstrand
Stora och små kom till parkeringen vid Borstakongen i Onslunda för att vara med om startskottet för Österlen lyser.
Stora och små kom till parkeringen vid Borstakongen i Onslunda för att vara med om startskottet för Österlen lyser.Foto: Fredrik Sjöstrand
Fredrik SjöstrandSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons