Annons

63 000 barn är skuldsatta

Nästan 80 000 barn har blivit skuldsatta efter att ha köpt till exempel skolfoton och prenumerationer eller uteblivit från läkarbesök visar en kartläggning som Datainspektionen gjort, uppger Sveriges Radios Eko-redaktion.
Familj • Publicerad 27 november 2008
Nästan 80 000 barn har blivit skuldsatta efter att ha köpt till exempel skolfoton och prenumerationer eller uteblivit från läkarbesök visar en kartläggning som Datainspektionen gjort. Bilder: Scanpix
Nästan 80 000 barn har blivit skuldsatta efter att ha köpt till exempel skolfoton och prenumerationer eller uteblivit från läkarbesök visar en kartläggning som Datainspektionen gjort. Bilder: ScanpixFoto: 

Datainspektionen har låtit 60 inkassobolag svara på frågan om de har krav mot personer som var under 18 år när skulden uppkom. Resultatet visar att det finns över 79 500 pågående ärenden. I 63 000 av dem är den skuldsatte fortfarande underårig.

För några år sedan var obetalda skolfoton det stora problemet när det gällde barns skulder. Nu gör en branschöverenskommelse om att det alltid är föräldrarna som ska stå för beställning. Åtskilliga gamla ärenden vilar dock hos inkassoföretagen.

Annons

I våras gjordes också ett försök att förmå föräldrar till barn med skulder att frivilligt ta över dem. Resultatet var dock nedslående. Mindre än 20 procent var beredda att ta över sina barns skulder. Samtliga som svarade var själva tungt skuldsatta.

Efter årsskiftet blir det svårare för föräldrar att skuldsätta sina barn.

- Men tyvärr är inte lagen retroaktiv och gäller inte heller skulder från den offentliga sektorn, säger Håkan Meurling, som lett kartläggningsarbetet.

Och drygt hälften av barnens skulder kommer från den offentliga sektor, som till exempel obetalda läkarbesök.

- Landstingen går efter att den som får vården också ska betala. Det vore bättre om man gick efter föräldrabalken och skuldsätter vårdnadshavaren i stället.

De flesta skulder är små. 76 procent av ärendena gäller skulder som är mindre än 500 kronor. Bara i 0,5 procent av fallen är skulden större än 10 000 kronor.

Men skulderna växer med åren med ränta och avgifter och kan leda till problem när barnet blir myndigt.

- Inkassobolagen bevakar skulden, lurar i vassen och slår till när man blir myndig eller får sitt första jobb, säger Meurling.

Kan man inte betala riskerar man att hamna hos Kronofogden och rapporteras till kreditupplysningsföretagen. Då riskerar den unge vuxne att få problem med att kunna hyra lägenhet eller få kreditkort.

Men på det hela taget sköter sig inkassobolagen bra. De vänder sig aldrig direkt till det skuldsatta barnet utan går via föräldrar eller vårdnadshavare när de skickar sina kravbrev.

Datainspektionen tycker sig nu se en tendens som innebär att antalet inkassoärenden som gäller underåriga har minskat, troligen som en effekt av den uppmärksamhet frågan fått den senaste tiden.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons