Annons

Allt färre äter p-piller

Användandet av p-piller befinner sig i en ständigt nedåtgående kurva. Samtidigt blir aborterna fler. Därför vill Socialstyrelsen se en ordentlig utredning av orsakerna.
Familj • Publicerad 5 juli 2007

Våren 2001 skrek tidningsrubrikerna ut varningar om p-piller, då tre tonårstjejer dött av blodproppar.

Många slutade i samband med detta att äta sina piller. Sex år senare har trenden ännu inte vänt.

Annons

Förbrukningen av p-piller sjunker stadigt för varje år och 2006 var antalet dygnsdoser 17 procent lägre än under 2000, visar statistik från Apoteket.

– Det här är något nytt som jag inte tror beror på medieskrämsel. Det har skett en förändring i kunskap och attityd. Jag tycker att det behöver undersökas och tittas ordentligt på, säger Viveca Urwitz, enhetschef för hiv-prevention på Socialstyrelsen.

Socialminister Göran Hägglund har för närvarande inga planer på att ge myndigheten något sådant utredningsdirektiv, men säger till TT att den arbetsgrupp som ska se över hur oönskade graviditeter kan förebyggas mycket väl kan komma att beröra p-pillerfrågan. Tanja Tydén, barnmorska och professor vid Uppsala universitet har forskat mycket inom området sexuell och reproduktiv hälsa och hon tror att debatterna om ekologi och miljö kan vara en orsak till att p-pillren tappar mark.

– Man börjar tänka mer på vad det är man egentligen stoppar i sig. Och tjejer påverkas så klart av varandra samtidigt som rådgivare informerar mer om biverkningar och inte så mycket om det positiva med p-piller, säger Tanja Tydén.

Till sammanhanget hör också att aborterna fortsätter att öka. Och även om det inte finns några vetenskapliga belägg för att det skulle bero på färre p-pillerätare, anser Tanja Tydén att sambandet är uppenbart.

– Jag tror absolut att det hänger samman, även om det så klart finns många bidragande faktorer. Framför allt har inställningen till tillfälliga sexförbindelser förändrats, det gäller främst bland tonåringar som är de sämsta på att skydda sig, men även många unga vuxna, säger hon.

Statistik visar att allt fler förlitar sig på akut p-piller och inlindas på så vis i en falsk trygghet, eftersom dessa inte alls är lika säkra. Förra året gjorde 25 tonårsflickor av 1000 abort, visar Socialstyrelsens statistik. Det är en ökning med fem procent jämfört med 2005.

Och när Tanja Tydén forskat om ungdomars sexualvanor har resultaten varit skrämmande i fråga om killars syn på ansvarstagande. Många tar helt enkelt för givet att tjejen kommer att göra abort om hon blir gravid och uppger pornografi som källa till kunskap.

Tjejer vet i sin tur lite om hur menscykeln fungerar och sina förutsättningar att bli med barn.

– En 17-årig flicka frågade hur man vet att man kan bli gravid. Då hade hon haft oskyddat samlag i ett och ett halvt år, så hon trodde inte att hon kunde bli med barn och därför inte behövde skydda sig, säger Tanja Tydén.

Annons

Tydén vill därför se mera satsning på sex och samlevnadsundervisning.

– När attityderna och kunskaperna är så, blir det ännu viktigare med en seriös kunskapskanal. Och den ska skolorna stå för, säger hon. (TT)

Sara Lindh

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons