Annons

Böckerna får barnens att lyssna

Barnen sitter knäpptysta och lyssnar på fröken Malin som läser i mysrummet. På Lyckebo förskola i Ystad är det lässtund för de stora barnen varje dag innan lunchen. "Det är jättemysigt med lässtund" säger barnen i kör.
Familj • Publicerad 7 november 2009
Barnen blir knäpptysta och lyssnar uppmärksamt när fröken Malin tar fram boken om Gittan. Bild: mark Hanlon
Barnen blir knäpptysta och lyssnar uppmärksamt när fröken Malin tar fram boken om Gittan. Bild: mark HanlonFoto: 

Klockan närmar sig halvelva och alla de stora barnen har kommit in från solskenet på gården. De har börjat titta på och läsa i böcker i mysrummet. Snart är det dags för lässtund. Dagisfröken Malin sätter sig på golvet och barnen samlas i en halvcirkel framför henne. Blå kuddar är utlagda på golvet för att det ska var skönt och varmt att sitta. Alla vill se när Malin plockar fram dagens bok, Gittan och älgbrorsorna.

– Det är för tyst i Gittans rum, börjar Malin läsa ur boken.

Annons

Spännande

Det blir knäpptyst i mysrummet. Barnen lyssnar uppmärksamt. Ett tyst fniss hörs, Gittan gör något tokigt. Barnen tittar uppmärksamt på bilderna. Gittan har inga syskon, det är därför det är så tyst på hennes rum. Gittan går ut på stan och blir kompis med några älgar som hon kallar brorsor. Hon frågar om de inte vill följa med hem till henne och leka, hon har massor av leksaker. Men, det går väl inte?

– Malin! Jag har sett alla dem hos min mormor, avbryter ett av barnen.

Det är lite oklart om han har sett alla älgarna hos mormor eller om han har sagan hos mormor. Ju tokigare det går för Gittan i sagan desto mer engagerade blir barnen. De hittade en zebra under mattan.

– Va? Hittade de en Zebra under mattan, undrar samma pojke.

Det blir en massa skratt. När älgarna kissar och bajsar i Gittans säng blir det för mycket.

– Usch! Blä! Fy! Vad äckligt, örk, de dricker vatten ur toalettstolen, usch vad äckligt, skriker barnen.

Efter sagan är alla nöjda.

– Det var en bra saga, säger de i samförstånd.

Bajsar inte

Annons

Som tur är har ingen av barnen några älgar eller andra djur hemma i sängen. Bara gossdjur och det är ingen fara för dom bajsar inte, berättar barnen.

Barnen som är mellan tre och fem år gillar sagor. Flickorna gillar allra bäst Pippi Långstrump.

– Hon har tokigt hår och långa, jätte långa skor, och så häller hon ut allt vattnet på golvet. Andra favoritböcker Barbapappa och Bamse, som de ofta läser i hemma. Eller i alla fall tittar i.

Det är ofta barnen som väljer böcker till lässtunden. Bokbussen kommer till förskolan en gång i månaden och två uppspelta barn får följa med ut och välja böcker. Alla barnen tycker om att läsa.

– Men det är roligare att titta på tv, eller film, säger de rungande överens.

Helena Stenkvist
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons