Bröllop efter eget hjärta

Familj Artikeln publicerades
1Ewa Bäckström och Hanna Ottosson bollar gärna idéer. "Jag tänker inte att det är min idé eller Ewas idé, det är våra idéer", säger Hanna.
Foto:Annica Jönsson
1Ewa Bäckström och Hanna Ottosson bollar gärna idéer. "Jag tänker inte att det är min idé eller Ewas idé, det är våra idéer", säger Hanna.

Ett bröllop behöver inte bli dyrt för att vara personligt. Bara genom att våga vara sig själva kan bröllopsdagen bli oförglömlig. Floristerna Ewa Bäckström och Hanna Ottosson låter fantasin flöda i sin nya bröllopsbok.

Att komma nerför trappan till Viola design är som att öppna dörren till en sagoskog. Idéerna grenar ut sig och sprider sig som nya skott överallt. Snittblommorna har fått ett eget växthus. Murgröna slingrar sig runt hjärtan. I fikarummet/kontoret kan man sjunka ner i en gammal träsoffa med kuddar.

Hanna Ottosson och Ewa Bäckström pratar och binder buketter, svarar på frågor om bröllopsboken ”Nu gifter vi oss på vårt eget sätt” och tar emot kunder samtidigt. De är minst sagt samspelta.

– Den ena är yin, den andra yang. Det är ju viktigt eftersom vi träffas väldigt många timmar varje dag, säger Ewa.

Men vem är då yin och vem är yang? De skrattar mest åt frågan, men när de berättar om arbetet med bröllopsboken kommer svaret i en annan form.

– Jag är den kraftfulla göraren, hon är den som kläcker alla idéerna, säger Hanna.

Bröllopsboken är ett enda stort grupparbete, som inte bara omfattar Ewa Bäckström, Hanna Ottosson och Inga Pesjak som gjort den. 14 bröllopshistorier har iscensatts med hjälp av statister, skräddare, sömmerskor, frisörer, sminköser, slott och fotografer. Men allt började med berättelserna som Ewa skrev.

– Vi spånade på olika teman. Vad är förankrat i människor? Vad är realistiskt? säger hon.

Det blev allt från Jane Austenbröllop på slott till rockabilly- och cowboybröllop. Men också enklare varianter som bröllop på Landöns camping för ett husvagnsfrälst par i 60-årsåldern. Det var väldigt medvetet. De ville ha något för alla, inte bara för unga brudpar.

– En del gifter om sig i den åldern. Så ser verkligheten ut. Men man vågar inte alltid ta steget och göra bröllopet precis som man vill, säger Ewa.

Som florister möter de människor i olika åldrar. Oavsett om det gäller bröllop, födelsedagar eller begravningar handlar det om viktiga skeden i livet, då man gärna vill ha något speciellt, men det är inte alltid kunderna själva vet vad de kan få. För att visa hur många alternativ till kistdekorationer och kransar som finns gjorde Ewa Bäckström och Hanna Ottosson en begravningsbok för några år sedan.

Knappt var den färdig förrän de började arbeta med bröllopsboken. De ville göra en inspirationsbok där brudpar kan hitta något de vill prova. Tanken är inte att de ska kopiera ett helt tema utan välja ut det som är viktigt för just dem, blommorna, kläderna eller inramningen till exempel.

– Det är svårt att tänka vad man vill ha. Det kan vara svårt att våga ha ett tema. När de läst boken kanske de vågar, säger Hanna.

Hon spelade själv rollen som cowboybrud i det kapitel som utspelar sig på High Chaparral, eftersom hon alltid tyckt om stilen i tv-serien ”Dr Quinn” från 90-talet. En tuff brud med gevär som samtidigt vill känna sig fin som en prinsessa.

Ewa älskar empirestilen. Hon gillar kostymdrama på film, inte minst Jane Austen, och spelade gärna rollen som empirebrud i boken.

– Jag är en äkta romantiker. Jag gillar den tidsandan. Allt var inte så framfusigt. Det är fint att gå där och tråna lite.

Problemet var att hitta en manlig statist som passade i den tidstypiska kostymen som hon hittat på Mormors mamelucker i Lövestad, eftersom männen på 1850-talet ofta var kortare än dagens. Ewas egen man var bara glad för att han inte passade, berättar hon med ett skratt. Genom en kollega fick de tips om en man i 40-årsåldern. Ewas hjärta bultade medan han provade, men kostymen passade.

Vad är då det viktigaste att tänka på när man planerar sitt bröllop?

– Att välja det man själv tycker om och inte lyssna så mycket på andra. Lyssna på ditt hjärta, säger Ewa.

– Det går att göra många saker som inte är så dyra. Blommor lyfter ett rum och skapar en stämning, säger Hanna.

Fakta

Ewa Bäckström

Ålder: 53 år.

Född och bor: Kristianstad.

Familj: Maken Anders, Linnéa, 24 och Olle, 19 år.

Mitt eget bröllop: "Väldigt enkelt, men även om vi gifte oss borgerligt ville jag vara fin. Jag hade en ganska enkel klänning i siden och en vattenfallsbukett i höstfärger. Min man hade frack."

Bästa bröllopstips: Utgå från din personlighet och våga ta ut svängarna.

Bästa budgettips: Plocka ängsblommor och ta vara på en brudklänning från farmor eller mormor.

Visa mer...

Fakta

Hanna Ottosson

Ålder: 34 år.

Född: Knäred.

Bor: Österslöv.

Familj: Maken Daniel, Mirjam, 9, och Noomi, 7 år.

Mitt eget bröllop: "Var i Kyrkhults kyrka mitt i vintern med 30 centimeter snö och gnistrande sol. Jag hade en ganska enkel, vit klänning med en pälsbolero över."

Bästa budgettips: Samla ihop kläder ur släktingars gömmor eller köp festkläder på secondhand åt gästerna och låt dem välja fritt.

Bästa bröllopstips: Ta vara på kunskap och kreativitet och omge dig med många människor som kan tänka utanför boxen.

Visa mer...