Annons

Eminem som barnboksförfattare?

Hur i hela friden förklarar man för en sjuåring och en fyraåring att en släkting sitter i fängelse? Eller vad droger är för något? Man vill ju skydda sitt knott från den råa och brutala verkligheten. Knark och att skaka galler passar liksom inte in i en lycklig barndom.
Familj • Publicerad 20 november 2008
Jenni Dahlgren
Jenni DahlgrenFoto: 

Ofta när man ska prata om besvärliga ämnen så tar man hjälp av böckernas värld för här brukar man ju hitta finslipade, genomarbetade och eftertänksamma skildringar. Inte sällan sedelärande historier och lättbegripliga för de små.

Själva poängen med ruskiga sagor som Hans och Greta har ju faktiskt varit att skrämma kidsen från att gå vilse i skogen men problemet med de gamla hederliga berättelserna är bara att de inte känns helt up to date. Björnligan i Kalle Anka eller Bamses civila punktinsatser mot Vargen, piraterna och Krösus sork är väl det närmaste kriminalitetsproblematiken man kan komma. För tyvärr hittar man ju inte Eminem eller Sanna Bråding bland barnboksförfattarna. Hade varit suveränt om deras erfarenheter korsbefruktats med retoriken i HC Andersens sagor. Varför inte "Flickan med ectasytabletterna" eller "Den fula knarkkungen"?

Annons

Själv måste jag nog säga att den gamla deckarserien Baretta var den som mest slog an en sträng hos mig som liten. Jag fullkomligt älskade den hårdkokte privatdeckaren och hans vita kakadua. "Don"t do the crime if you can"t do the time" är ju en fullständigt lysande slogan som sjöngs i ledmotivet. Synd bara att brorsan tolkade texten en smula annorlunda.

Som tur var detta ett tillfälle då jag fick hjälp från lite oväntat håll och tv visade sig vara bättre än bäst. Knappt hinner jag förklara hur ett fängelsestraff går till innan ungen utbrister:

- Aha, det är som i Creepschool!

För alla som inte sett denna tecknade barnserie handlar programmet om ett gäng barn och ungdomar med övernaturliga krafter som varje natt låses in av rektorn på skolan. För att skydda dem från varandra och som skydd för omvärlden.

Jepp, faktiskt en förklaring god som någon att applicera på bister verklighet. Fångarna har inte liksom Creepschools elever övernaturliga krafter, fast en del på grund av olagliga substanser kanske inbillat sig det, men själva boendeformen är ju densamma. Så tack vare tv-serien hade de små liven fattat galoppen snabbare än jag kunnat säga "det var en gång" vilket räddade mig från att köra strutstaktiken.

- Inte lika roligt bara, skyndar jag mig att svara.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons