Annons

Fråga ekonomen

Jag har inte gjort något aktivt val när det gäller mitt pensionssparande och det kändes först plågsamt oansvarigt. Men det är svårt att hinna med sådant när man har fullt upp med familj och barn och jobb. Med sedan har jag hört att de fonder som mina pengar placerats i har gått ungefär lika bra eller till och med bättre än genomsnittet bland de fonder man kan välja. Stämmer det?/ Lotta
Familj • Publicerad 19 juli 2007

Hej Lotta

Som småförälder vet jag att det är svårt med egen tid och att hinna engagera sig i ALLT. Men att engagera sig i sin pension är viktigt. Det handlar om några viktiga val och det behöver inte ta så lång tid.

Annons

Om din placering som ickeväljare har gått bättre eller sämre är svårt att svara på eftersom det finns fonder som gått både bättre och sämre än de man hamnar i om man inte gjort ett aktivt val. Den mesta statistiken dock visar att ickeväljarna börjar bli omsprungna värdemässigt av de aktiva väljarna.

Det handlar också om mer än ett val som du kan göra. Dels ska du få en placering som du anser vara rätt och med vad du anser vara rätt risknivå. Det kan t ex vara att du enbart vill placera i etiska fonder eller att du vill ha en tuffare placering än den du har idag. Om du inte gör ett aktivt val får du acceptera den placering som förvaltaren gör.

Dessutom ska du ta ställning till om du skall ha återbetalningsskydd eller inte, dvs om familjen ska få del av pengarna om du går bort, eller om de skall tillfalla det så kallade kollektivet, dvs alla andra pensionssparare. Många tror att återbetalningsskyddet alltid ingår men så är det inte. En annan vanlig missuppfattning är att återbetalningsskyddet kostar men det gör det inte. Har man inte återbetalningsskydd blir dock pensionen något högre eftersom man får del av arvet från kollektivet.

Ett annat skäl för att göra aktiva val är att samla allt på samma ställe för att kunna få en samlad bild över allt sitt pensionssparande. Idag redovisar de olika instituten "€sin"€ pension och det är svårt att få en totalbild av hela pensionen.

Du kommer att få din pension från tre håll och det är minst tre val du bör göra.

Den största delen av din pension får du från staten, det är inkomstpension och premiepensionen. Här kan du göra ett aktivt val med premiepensionen.

Från din arbetsgivare kan du få en avtalspension. Här kan du också göra ett aktivt val och dels ta ställning till återbetalningsskydd samt familjeskydd. Familjeskyddet är ungefär som en livförsäkring som faller ut till familjen om du går bort.

Slutligen kan du ta ställning till om du behöver ha ett eget pensionssparande eller inte.

Alla de här frågorna och vad som passar just dig får du hjälp med om du kommer in på banken för en pensionsgenomgång. Tidsmässigt tar det ca 45 minuter. Jag rekommenderar dig varmt att ta kontakt med din bank för en pensionsgenomgång.

Marie Thomsen Certifierad privatrådgivare på Sparbanken Syd

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons