Annons

Fråga vår amningsexpert – Marit Olanders om amning

Familj • Publicerad 13 juli 2007

Hur behandlar man en mjölkstockning? Varför går den inte över på två dagar som den gjorde för min kompis?

Orolig

Annons

Svar: Vid kraftiga mjölkstockningar pressas mjölk ut i vävnaden runt mjölkgångarna. Huden rodnar och det bildas ett hårt område. Det tar tid för kroppen att absorbera mjölken. Det viktiga är att känna att det successivt blir bättre, och att du inte har feber som går upp och ner. Kontakta i så fall vården. Har du ändrat på något i amningen? Eller kan du se röda klämmärken någonstans på det stockade bröstet? Grundorsaken till mjölkstockning är att mjölken inte kommer ut ur en del av bröstet. Det kan bero på att barnet inte har tillräckligt stort tag om bröstet, att man har minskat ner på amningen eller att det finns något fysiskt hinder, som en bygelbehå eller en bärsele som klämmer. Man måste försöka få ut mjölken ur bröstet. Prova olika amningsställningar, till exempel att lägga barnet med hakan mot det stockade området om möjligt. Eller lägg barnet på rygg till exempel på sängen. Ställ dig på alla fyra över och "sänk ner" det stockade bröstet mot barnet. Kanske inte så mysigt, men väldigt effektivt. Man kan också stimulera mjölkflödet genom att stryka lätt över bröstet med fingertopparna. Massera inte för hårt, mjölkspända mjölkgångar är ömtåliga! Det kan vara skönt att hålla sig varm på överkroppen och en del kvinnor tycker det är skönt med utbankade, råa vitkålsblad i behån. Allt som känns skönt är bra för läkningen.

Får man mjölkstockning av att bada?

Undrande

Svar: Ofta hör man att man får mjölk-stockning om man blir nerkyld, men det är faktiskt ganska sällan kyla i sig orsakar mjölkstockning. Så visst kan du bada! Amma gärna efteråt och ha med dig en extra tröja så du snabbt får upp värmen. Njut av sommar, uteliv och ditt barn!

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons