Fredricks talang är att alltid vara sig själv

m Artikeln publicerades
Europaparlamentarikern och andre vice ordföranden för Centerpartiet, Fredrick Federley, fyller 40 år.
Foto:Hamid Ershad Sarabi
Europaparlamentarikern och andre vice ordföranden för Centerpartiet, Fredrick Federley, fyller 40 år.

Inför valet 2014 kände centerpartisten Fredrick Federley att han höll på att stagnera som politiker och bestämde sig för att inte ställa upp för en ny omgång i riksdagen. Nytändningen kom samma år under valrörelsen till EU-parlamentet.

Det har gått fyra år sedan det stod klart att Fredrick Federley fått flest kryss i valet till Europaparlamentet. Förutom flytten till Bryssel innebar det även nya områden för honom som politiker. I stället för pensions-, migrations- och socialförsäkringsfrågor blev det klimat, näringsliv, djurvälfärd och jordbruk.

– Det är jättespännande, men det skiljer sig ganska mycket från det jag gjorde tidigare.

Han har just kommit ut från ett långt sammanträde i plenum, Europaparlamentets högsta beslutande organ, där de sista delarna av Parisavtalet har klubbats igenom.

– Det gick alldeles utmärkt. Nu är det färdigförhandlat och omröstat. Det är det mest offensiva klimatpaketet som någonsin presterats i hela världen.

Fredrick Federley trivs utmärkt och säger att han gärna ställer upp för en omgång till i Europaparlamentet, även om arbetet ofta innebär långa dagar som ibland sträcker sig till långt in på natten. Till det kommer alla resor mellan Bryssel, Strasbourg, Stockholm och en rad andra städer. Så ofta det bara går försöker han ändå ta sig till gården i Björbo i Dalarna och till familjen, maken Johnny, dottern Ida-Li, alla djuren – katterna, hundarna, fåren och kaninerna – och så klart vännerna.

– Det är slitigt att hela tiden vara på resande fot. Och det är en lyx att få sova i samma säng i fyra nätter i sträck. Men jag har flängt runt sedan 1989 så jag är ganska van.

Hur tacklar du att du måste vara ifrån din familj så mycket?

– Alla vi som är här gör stora uppoffringar. Det kan låta som att vi lever ett så glamoröst liv, men i dag åt jag först en baguette till frukost och sedan samma typ av baguette till lunch. Man sitter på flygplatser och det är förseningar och ditten datten. Den stora kostnaden är frånvaron från familjen och vännerna. Därför blir sommaren väldigt intensiv för då vill man ju hinna träffa alla.

Fredrick Federley har tillbringat mer än tjugo år i politiken. Som sextonåring i Kungsör gick han med i Centerpartiets ungdomsförbund, CUF. Två år senare valdes han till ordförande i Västmanlands distrikt. Med åren har han fortsatt att stiga i graderna och fått allt större inflytande.

Som ny riksdagsledamot 2008 stod han i täten för det som kallades ”Stureplanscentern”. Smeknamnet visade att det gamla bondeförbundet hade fått en ny liberal dimension som mer riktade sig till storstadsbor.

Ända sedan starten av politikerkarriären har han haft en talang för att skapa rubriker. Själv säger han att det handlar om att han hela tiden är sig själv.

– Jag lovade mig själv en gång i tiden att jag inte skulle bli en politiker i meningen att jag inte skulle hålla en charad och bete mig på ett visst sätt, inte leka politiker. Det har jag sett hända ofta när ansvaret ökar, människor blir helt plötsligt andra personer. Det tror jag väljarna genomskådar. Och om man en dag inte har förtroende från väljarna får man acceptera det och göra något annat.

Har du förändrats sedan du började arbeta i politiken?

– Dels ser jag lite mer nyktert på olika frågor i bemärkelsen – hur stor är den här fråga egentligen? Allt är inte på liv och död. Samtidigt har politiken blivit mer komplicerad. I början i ungdomsförbundet var det dödsenkelt – då fanns det rätt eller fel. Ju större insikt man får i hur samhället faktiskt fungerar desto mer gråskalor blir det.

Även om det kan vara frustrerande när arbetet drar ut på tiden och besluten dröjer säger Fredrick Federley att han har en optimistisk grundsyn och ser att det faktiskt går att göra förändringar. Särskilt stolt är han över arbetet för att samkönade par skulle få gifta sig.

– Det var stor fråga som jag skrev insändare om redan på 1990-talet. Men allt i politiken är ju lagarbete, det ska man komma ihåg. Nya reglerna för arbetskraftsinvandring som trädde i kraft 15 december 2008 är en annan sak. Det var väldigt roligt. Sedan är det ju miljöpolitiken som fått en mer tillväxtvänlig och teknikoptimistisk hållning.

Finns det något du ångrar?

– Nja, jag tillhör dem som inte går runt och ångrar saker, man får stå vad man har gjort. Men hade det varit i dag hade jag kanske inte satt upp en salladsbar, till exempel. Det var väl inte ett briljant drag, det kan jag hålla med om, haha.

Den omtalade salladsbaren startade Fredrick Federley i mars 2007 tillsammans med pr-kvinnan Dominika Peczynski vid Stureplan i Stockholm. Salladsbaren var en form av sympatihandling med Göteborgsföretaget Wild'n Fresh som vägrat att skriva kollektivavtal med sina anställda. Inte heller Federleys "En annan salladsbar" tecknade några kollektivavtal med de anställda och försattes i konkurs knappt sex månader senare.

Fakta

Fredrick Federley

Fyller: 40 år den 6 maj.

Bor: Gård i Björbo, Dalarna. Boende i Stockholm och i Bryssel.

Familj: Maken Johnny Kroneld Federley och dottern, Ida-Li, 6,5 år, samt grand danois-hundarna Nancy och Elsa och katterna Rut och Knut.

Gör: Europaparlamentariker, andre vice ordförande för Centerpartiet och vice ordförande i Alde-partiet.

Om att fylla 40: ”Det känns väldigt bra. Jag har aldrig haft några problem med att bli äldre. På något sätt blir man bättre på att sortera ut vad som är problem och vad som inte är problem.”

Så firar jag födelsedagen: ”Vi kommer att ha öppen gård i Björbo på dagen, då hoppas jag att många kommer och har folkdräkt på sig. Det blir kaffe, sju sorters kakor och hoppborg. På kvällen ska vi ha en lite mindre fest på Wålstedts gård i grannbyn.”

Kopplar av: ”Med tv-serier. För att orka med det här livet behöver jag göra helt andra saker, som att bara ligga framför tv:n, stänga av hjärnan och observera. En annan avslappning är att arbeta på gården, laga mat och göra praliner.”

Visa mer...