Annons

Hur ska jag klara av att behålla huset?

Familj • Publicerad 6 november 2008

Om jag blir arbetslös och har huslån hur kan jag skydda mig från att behöva gå ifrån huset?

Svar:Jag rekomenderar jag att du tar kontakt med din bank så snart du får indikationer om att du kan förlora arbetet. Ju tidigare du initierar en dialog med din bank desto bättre. God framförhållning innebär utrymme för att skapa en realistisk plan för hur du kan klara av dina räntebetalningar och amorteringar. Vid en akut situation kan banken tex. tillfälligt justera amorteringstakten på dina huslån.

Annons

Gäller insättningsgarantin mina pengar?

Jag har 300 000 kronor i fonder och 400 000 kronor på olika sparkonton i samma bank. Är mina pengar garanterade av insättargarantin?

Svar:Insättargarantin avser dina sparkonton och gäller belopp upp till 500 000 kronor per bank. Vad beträffar dina fonder räknas dessa inte in i insättargarantin.

Du kan dock känna dig lugn och trygg. Det svenska banksystemet är stabilt. Riksbanken har sett till att banksystemet likviditet och Finansinspektionen övervakar att bankerna följer de regler som gäller samt att de står väl rustade. De allra flesta Svenska banker en god soliditet och har därför god uthållighet i kristider.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons