Annons

"Jag har ju mina barn och känner mig färdig med barnafödandet"

Efter fyra barn kände konstnären Fröja Hilfon Liungman att hon ville hitta en preventivmedelsmetod som var hormonbefriad, enkel och framförallt säker. Tankarna hade funnits där redan tidigare men efter fjärde barnet så kände hon sig övertygad och tog beslutet att sterilisera sig. Vid 31 års ålder.
Familj • Publicerad 20 november 2008
Fröja är konstnär och låter gärna barnen vara kreativa och måla graffiti på garaget.
Fröja är konstnär och låter gärna barnen vara kreativa och måla graffiti på garaget.Foto: 
Fröja Hilfon Liungman tycker att det är skönt att oroa sig för att bli gravid på nytt. Bilder: Mark Hanlon
Fröja Hilfon Liungman tycker att det är skönt att oroa sig för att bli gravid på nytt. Bilder: Mark HanlonFoto: 
Fröja och hunden
Fröja och hundenFoto: 

- Det som verkligen fick mig att bestämma mig var nog det att inget förändras. Man har sin ägglossning, man har sin mens så kroppen fungerar naturligt men med den skillnaden att man inte blir gravid, säger Fröja Hilfon Liungman.

Att hon var så pass ung som 31 år var inget som ifrågasattes varken av henne eller av läkarna som utförde operationen.

Annons

- Jag har ju mina barn och känner mig färdig med barnafödandet. Jag började tidigt och jag har verkligen älskat att vara gravid, säger Fröja.

Vi träffas i hennes stora hem i Vitaby och för dagen är det imponerande välstädat med tanke på att huset huserar en stor fyrabarnsfamilj.

Barnen som är tolv, nio, sju och tre år gamla är på skola och dagis. Fröja blev mamma tidigt och hon fick sonen Benjamin redan vid 20-års ålder, ett beslut som var helt i genom planerat.

- Jag och pappan, som är fransman, ville verkligen ha barn och jag har alltid velat vara en ung mamma som orkar göra saker med barnen.

När hon senare träffade sin man Fredrik Liungman kom barnen Sandra och Mira i rask takt. Minstingen Balder kom sist och det är fyra år mellan honom och Mira.

- Med Balder var det mera hoppla vilken överraskning, men välkommen, säger Fröja och skrattar.

Och gjort saker med barnen har hon. Under flera vintrar när barnen var små åkte familjen på långresa till bland annat Marocko och Portugal.

- Vi renoverade hus och stod utan värme på vintern så vi inredde en buss och åkte ned genom Europa. Ekonomiskt gick det bra eftersom vi hade föräldrapenning och levde billigt. Det var helt fantastiskt och oförglömliga resor, säger hon.

Barnen går på Waldorfskolan i Rörum men planerna på att resa mera finns kvar.

- Nu får man planera och ta med sig skolarbete men nu har man förstås inte föräldrapengarna längre.

Annons

För kostar att ha en stor familj gör det.

- Innan Benjamin blev stor så kändes det som om småbarnstiden skulle skulle pågå jämt men det är en så oerhört kort tid som man verkligen ska ta vara på. I stället för att ha mycket pengar så försöker vi leva billigt i stället.

- Visst det blir inga Mallorcaresor men det är inte det materiella som betyder mest och det tycker jag är viktigt att säga i dagens samhälle. Det är nog bra att inte bara spendera och man behöver inte ha allt utan barnen kan faktiskt spela vissa spel hos kompisar och inte äga allt själv, säger Fröja engagerat.

Det är många som reagerar på att hon är ung och har många barn. Själv tycker hon att det är underbart.

- Folk säger "va, har du fyra barn, guud va många". Men då ser de fyra bebisar som man springer runt och byter blöjor på. Visst är det jobbigt men det är framförallt fantastiskt att ha stor familj. Och så är vi ju faktiskt två föräldrar och jag har god kontakt med Benjamins pappa.

Själv har hon fyra halvsyskon men Fröjas farmor, konstnärinnan Herta Hilfon, hade hela tretton syskon.

- Det verkar ju mastigt men man klarar väl av det man måste klara av, säger hon pragmatiskt.

- Mitt mantra som faktiskt kommer från farmor är ta vara på tiden - var här och nu.

Steriliseringsingreppet gjordes genom titthålsoperation och Fröja har inte ångrat sig.

- Jag har prövat både hormonspiral och vanlig kopparspiral men med den siste gick det snett och jag fick operera bort den. Det är just det att det finns så många biverkningar med olika preventivmedel och jag tycker att det är katastrofalt att allt ansvar ligger på kvinnan.

Annons

När det gäller preventivmedel tror hon att det ligger en hel del ekonomi i botten när det gäller den forskning som läggs ned. Att man faktiskt kan ha sex utan någon kostnad efter en sterilisering känns också bra.

- Varför finns det inte något kvinnobidrag när det gäller mensskydd till exempel? undrar hon.

P-piller och andra hormonbehandlingar är hon kritisk emot.

- Jag mådde otroligt dåligt och hade mycket biverkningar, allt från svängningar i humöret till direkta deppressionsattacker. Vem vet hur många skilsmässor som kanske beror på att tjejen tar hormoner.

De senaste rönen om att man hittat fiskar fulla av hormoner tycker hon är skrämmande och att det kan vara något som får konsekvenser som visar sig senare. Att bestämma sig för sterilisering var ett gemensamt beslut.

- Vi diskuterade tillsammans men jag kände att det är jag som inte vill föda fler barn.

Efter operationen funderade hon på om det var något hon skulle prata öppet om.

- Man ställde sig ju frågan om det var något privat men jag tycker nog inte att det är så tabu längre och att man kan prata om det mesta.

Fröja tror att fler skulle välja sterilisering om det snackades mer om det.

- Det finns inga direkta biverkningar, är ett litet ingrepp, speciellt för mannen. Jag har verkligen inget emot aborter, tvärtom jag är för fri abort, men kände att jag inte ville genomgå en i fall jag skulle bli gravid.

Annons

Hon tror också att det var lättare att välja metoden eftersom hennes mamma steriliserat sig och flera väninnor. Den största fördelen med steriliseringen är att sexlivet blivit bättre tycker Fröja.

- Nu behöver jag inte vara orolig och blockerad eftersom det är fullkomligt tryggt att ha sex när som helst. Ju mer man kan få bort alla stressmoment desto bättre blir det.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons