Annons

Julklappen blev en förskolesuccé

Stefan Karlsson var på jakt efter den perfekta julklappen till sin son. Han letade efter de roliga byggplattorna som pojken blivit så otroligt förtjust i på förskolan. Efter visst detektivarbete hittade han tillverkaren av Jovo, som är namnet på de färgglada små plastbitarna, i Danmark. Och det blev en ordentlig julklapp – Stefan Karlsson fick nämligen Sverigeagenturen för sonens favoritleksak!
Familj • Publicerad 20 november 2008
bitarna
bitarnaFoto: 
barn
barnFoto: 
hatt
hattFoto: 
Pernilla och Stefan Karlsson.
Pernilla och Stefan Karlsson.Foto: 

Ett mycket lågt bord, eller kanske ett förhöjt golv, fyllt med jovobrickor i rött, grönt, blått, gult, svart och vitt var vad som mötte besökarna på Barnens Världmässan i höstas. Vid den låga bordet stod barn i alla åldrar och byggde för glatta livet. Brevid barnen satt föräldrar och andra vuxna och byggde lika glatt. Man kan liksom inte låta bli att prova när man ser bitarna. Och där bland alla bitarna stod Stefan och Pernilla Karlsson som nu satsar på leksaksbranschen.

När vi senare träffar dem i Ystad är det fortfarande de färgglada byggbitarna som upptar största delen av deras tid.

Annons

Bästa betyget

- Bästa betyget var att barnen inte ville går därifrån, säger Stefan Karlsson, och syftade på barnen som vägrade följa med sin föräldrar vidare runt på mässan i Malmö.

Att jovo är svårt att slita sig ifrån har dagisbarn på många förskolor vetat om i åratal. Nu hoppas Stefan och Pernilla Karlsson kunna sprida lekglädjen vidare även till barnfamiljer.

Stefan Karlsson berättar mer än gärna historien om jovo.

- På sonens dagis byggde de allt, tiaror, rymdraketet, bollar och bilar. Det är något kreativt. När jag sen försökte få tag på det fanns det inte att köpa. I Danmark pratade jag med tillverkaren och plötsligt hade jag hela Sverigeagenturen. Uppfinnaren började sin bana med att sälja svenskan antikviteter dyrt i Tyskland. Han kom på att han ju kunde ta med sig någonting tillbaka. Han köpte pirattillverkade tyska leksaker till dagis i Danmark. En dag kastade en dagisfröken ett leksakståg i väggen och sa till honon att de behövde leksaker som aldrig går i sönder. Då gick uppfinnaren hem och hittade på jovo.

Att domännamnet jovo.se var ledigt var en förutsättning för att Stefan och Pernilla skulle hoppa på projektet och satsa på en webbshop för jovoleksakerna.

- Vi har inte sålt leksaker innan, men vi känner att när både tjejer och killar gillar att bygga med det så vet man att det är en bra leksak, säger Stefan Karlsson.

Vad hoppas ni då på inför framtiden?

- Vi hoppas kunna leva på att jobba med jovo. Vi får så mycket tillbaka från barn, föräldrar och pedagoger. Många ringer och berättar hur bra det är att de kan få köpa leksakerna. Det är så kul att höra, säger Stefan Karlsson.

- Det här är så roligt. Vi hoppas även på att komma in på Sturup. De ska bygga en ny lekhörna och då vill vi vara med, säger Pernilla Karlsson.

Text: Annika Thunell och Bild: Anette Sjöstrand
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons