Körsbärskaka för många
Med denna kaka deltog jag för över 20 år sedan i en baktävling. Det var min mammas recept. Och jag kom tvåa. Vid denna årstiden finns de nyskördade körsbären och bigaråerna under en kort tid som små delikatesser i fruktdisken. Ät dem naturella, i kakor eller doppade i choklad. Ett tips för en fin sommarkvällsdessert på terrassen är också en chokladfondue med färska frukter som körsbär, jordgubbar, bananer, äpple och vindruvor.
Recept
Körsbärskaka för många
(12 personer)
200 g margarin eller smör
180 g socker
4 ägg
125 g hackad blockchoklad
125 g hackad mandel
125 g mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel
500 g urkärnade körsbär (färska när det finns, annars går de att köpa på glasburk)
Rör socker och smör i matberedaren tills sockret börjar lösa upp sig. Varva ägg och mjöl tills allting är nervispat. (Det är viktigt att inte lägga ner alla ägg med en gång.) Tillför resten av ingredienserna förutom körsbären och häll smeten i en smörad och med skorpmjöl beströdd bakform (26 cm i diameter). Fördela körsbären på toppen av kakan och låt dem sjunka in en liten bit. Baka kakan i 170 grader ugnen (gärna varmluftsugn) i cirka 60 minuter. Låt den svalna innan serveringen. Servera grädde till, gärna blandad med en skvätt rom eller punsch för de vuxna. Något som är riktigt bra är att kakan håller sig upp till en vecka i kylen och bara blir saftigare för varje dag.