Annons

Körsbärskaka för många

Familj • Publicerad 19 juli 2007
Foto: 

Med denna kaka deltog jag för över 20 år sedan i en baktävling. Det var min mammas recept. Och jag kom tvåa. Vid denna årstiden finns de nyskördade körsbären och bigaråerna under en kort tid som små delikatesser i fruktdisken. Ät dem naturella, i kakor eller doppade i choklad. Ett tips för en fin sommarkvällsdessert på terrassen är också en chokladfondue med färska frukter som körsbär, jordgubbar, bananer, äpple och vindruvor.

Recept

Annons

Körsbärskaka för många

(12 personer)

200 g margarin eller smör

180 g socker

4 ägg

125 g hackad blockchoklad

125 g hackad mandel

125 g mjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk kanel

Annons

500 g urkärnade körsbär (färska när det finns, annars går de att köpa på glasburk)

Rör socker och smör i matberedaren tills sockret börjar lösa upp sig. Varva ägg och mjöl tills allting är nervispat. (Det är viktigt att inte lägga ner alla ägg med en gång.) Tillför resten av ingredienserna förutom körsbären och häll smeten i en smörad och med skorpmjöl beströdd bakform (26 cm i diameter). Fördela körsbären på toppen av kakan och låt dem sjunka in en liten bit. Baka kakan i 170 grader ugnen (gärna varmluftsugn) i cirka 60 minuter. Låt den svalna innan serveringen. Servera grädde till, gärna blandad med en skvätt rom eller punsch för de vuxna. Något som är riktigt bra är att kakan håller sig upp till en vecka i kylen och bara blir saftigare för varje dag.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons