Annons

Lutfiskens tid är nu!

Det har varit lutfiskens dag. Närmare bestämt dagen före alla helgons dag den 31 oktober. Lutfisk är ett gammalt matarv som borde bevaras. Klassisk blir den med senapssås och kokt potatis men det finns många nya roliga recept. Lutfisk är långa som fiskas i Norge och äts inte bara under november och december utan även vid påsk och andra högtidsdagar.
Familj • Publicerad 6 november 2008
Lutfisk. Bild: Scanpix
Lutfisk. Bild: ScanpixFoto: 

Lutfisk på knaperstekt rimmat fläsk med grönärtsås smaksatt med pepparrot och kokt potatis

(4 personer)

Annons

1,2 kg blötlagd lutfiskfilé

4 skivor rimmad fläsk

2 gula lökar

200 gram gröna ärtor

50 gram riven pepparrot på burk

3 dl hönsbuljong

1 dl créme fraiche

1 msk smör

potatismjöl

salt

Annons

vitpeppar

Skala och hacka löken och fräs i en gryta med lite smör.

Häll i buljongen och låt koka i fem minuter. Tillför ärtorna och koka upp allt.

Rör i créme fraiche och pepparrot.

Mixa sedan allt och smaka av med salt och peppar.

Om såsen är för tunn red den med lite potatismjöl.

Skär lutfisken i åtta cm tjocka bitar.

Koka lutfisken i mikrovågsugnen på ett porslinsfat med lock på full effekt i 10 minuter.

Stek fläsket knaprigt.

Vid serveringen lägger du fisken på det knaperstekta fläsket. Häll den varma såsen runt fisken. Servera gärna kokt potatis till.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons