Annons

Mohsen har hittat hem i Hammenhög

Han kom till Simrishamn som flykting 2015. Mohsen Karimi har valt att aldrig ge upp. Målen han sätter är höga. Först läste han klart högstadiet på tre terminer. Nu siktar han på att bli sjuksköterska.
Hammenhög • Publicerad 4 januari 2019
Mohsen Karimi tycker om att träffa nya människor. Han valde att bo kvar i Skåne när delar av hans familj blev tvungna att flytta till Stockholm.
Mohsen Karimi tycker om att träffa nya människor. Han valde att bo kvar i Skåne när delar av hans familj blev tvungna att flytta till Stockholm.Foto: Mark Hanlon

Den 1 december kunde Mohsen Karimi flytta in i sin alldeles egen lägenhet tillsammans med sin tvillingbror Moslem. En etta i Hammenhög i närheten av torget där han tar bussen till gymnasiestudierna i Simrishamn. När YA träffar honom har han bott där i snart två veckor och har fått hjälp av sina vänner med flytten. Han kom med sina föräldrar Olbi och Saleh Mohammad och sina sju bröder till Sverige i september 2015. Uppväxten på ett lantbruk i Afghanistan är för tung att prata om.

– Vår by var helt under talibanerna, säger Mohsen kortfattat.

Annons

Han har redan berättat historien åtskilliga gånger för Migrationsverket. Nu vill han fokusera på framtiden i Sverige och på målet som han satt upp. Att bli sjuksköterska.

Hans föräldrar ville ge sina barn möjligheten att läsa och skriva, något de själva inte fått möjlighet att lära sig. Med en stark drivkraft har Mohsen snabbt lyckats lära sig det svenska språket.

– Jag kunde inte drömma om att jag skulle komma till ett land där jag fick lära mig att läsa och skriva på ett helt annat språk, säger han.

Familjen placerades först i ett flyktingboende på Stockeboda gård. I början hade Mohsen oroliga drömmar, han vaknade och trodde att han var kvar i Afghanistan.

– Eftersom vi var tio personer i familjen fick vi bo i två hus. Vi spelade mycket fotboll där, varje dag.

Efter inledande SFI-undervisning har han läst in högstadiet på tre terminer. Nu går han andra året på vård- och omsorgsprogrammet på Österlengymnasiet. Då familjen Karimi är så stor har de haft två olika advokater till sin hjälp. För ett år sedan fick Mohsens föräldrar och yngre syskon uppehållstillstånd. Och samtidigt beskedet om att de måste lämna familjens trea i Hammenhög och flytta till Stockholm.

Mohsen hamnade i en svår situation där han inte ville göra uppehåll i sina gymnasiestudier. Genom språkcaféet i Simrishamn hade han fått många svenska kompisar och kontakter. Bland dem journalisten Lars Mogensen och hans fru barnsjuksköterskan Ann-Mari Eriksson. Mohsen och hans tvillingbror fick till slut möjlighet att bo hos Lars och Ann-Mari i Grevlunda fram tills att de hittade en egen lägenhet.

– De ville gärna hjälpa mig med läxor, lära oss svensk kultur.

Under de åtta månader som Mohsen bodde hos sin svenska familj säger han att han lärt sig mer svenska än vad han gjort under sina skolår. Med sin ”nya” familj har han också gjort många utflykter i naturen och lärt sig känna igen flera svampsorter.

– Lars har lärt mig spela gitarr. Han hade med den till språkcaféet en dag och lärde mig ackord.

Annons

På avslutningen i våras spelade och sjöng Mohsen Idas sommarvisa för hela skolan. Ett modigt steg som han är glad att han vågade ta.

Även om Mohsen och hans två bröder inte fått uppehållstillstånd valde han att tänka positivt och kämpa på i skolan. För snart tre månader sedan kom det positiva beskedet de väntat på.

Mohsen läser vård och omsorg på gymnasiet. Genom att utbildningen består av mycket praktik har han redan fått kontakter i arbetslivet. Första praktikperioden gjorde han på Borrbyhemmet.

”Jag är lycklig som fick en svensk familj här i Skåne” säger Mohsen Karimi.
”Jag är lycklig som fick en svensk familj här i Skåne” säger Mohsen Karimi.Foto: Mark Hanlon

Mohsen har också praktiserat i hemtjänsten i S:t Olof och nu på Café Stinsen i Simrishamn.

Sedan han fick uppehållstillstånd har ersättningen från Migrationsverket upphört. För att klara sig ekonomiskt nu när han bor själv jobbar Mohsen extra vid sidan av gymnasiestudierna. På helger och lov gör han inhopp i hemtjänsten i Hammenhög. Kanske får han några dagar ledigt när hans äldre bror som har bil åker upp till Stockholm för att hälsa på övriga familjen.

Mohsen vet att han är född vintern 1999. Att det står 3 januari på hans id-handling är mest en siffra han fick när han kom till Sverige.

– Jag har aldrig firat någon födelsedag. 2016 fick jag och Moslem en present från vår språklärare på Stockeboda. Det var första gången vi fått en present och någon som sa ”grattis på din födelsedag”. Vi blev jätteglada.

Jämfört med sina jämngamla vänner känner sig Mohsen ofta äldre.

– När man har haft svåra upplevelser och fått kämpa blir man mogen. Då kan man erfarenhetsmässigt känna sig som 30 fastän man är 20.

Pia RockströmSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons