Annons
Nyheter

Ny på jobbet vid 66

Han avtackades som pensionär, 66 år gammal, från Kristianstads kommun, vände omedelbart kosan söderut och hoppade på ett chefsjobb på Ystads kommun. Varför inte, är Lars Carlssons filosofi.
Lars Carlsson
Ystad/Kristianstad • Publicerad 2 juni 2016
Lars Carlsson har haft ett finger med i exploateringen av tomtmark i Kristianstad sedan 80-talet. Nu fortsätter han sin gärning i Ystad. Foto: Peter Åklundh
Lars Carlsson har haft ett finger med i exploateringen av tomtmark i Kristianstad sedan 80-talet. Nu fortsätter han sin gärning i Ystad. Foto: Peter Åklundh

När många väljer att trappa ner och se fram emot en lugnare pensionärstillvaro, är visserligen Lars Carlsson nöjd över att kunna bestämma över sin egen tid, men färdig med sin yrkesgärning är han inte. Redan för flera år sedan bestämde han sig för att flytta tillbaka till barndomstrakterna kring Ystad när han pensionerade sig.

– Jag har bott i Kristianstad hela mitt vuxna liv och kan "allt" om staden. Den tillför mig inget längre, därför ville jag testa något annat, förklarar han.

Annons

Att han skulle börja ett nytt jobb hade han kanske inte planerat, men då frågan kom var svaret glasklart.

– Jag tycker om att arbeta och jag tycker om mitt jobb. Att bli utmanad i sin roll vid 66 års ålder är väldigt intressant och spännande.

Ja, när Lars säger att han kan Kristianstad, så menar han det verkligen. Eftersom han i alla år jobbat på antingen lantmäteriet eller kommunens mark- och exploateringskontor har han haft ett finger med i de flesta mätningar som gjorts, arbetat med de flesta tomter som skapats under de fyra decennier han haft sin arbetsplats i området.

– Man blir ju lite yrkesskadad, ser möjliga tomter överallt och minns hur man stått ute i snåren och mätt inför exploateringar.

Just utomhusarbetet och jakten i gamla arkiv och gamla kartor var det som lockade honom från början. Han fick ett sommarjobb på Lantmäteriet i Ystad efter skolan och redan på dag två fick han själv åka ut och avväga, i Abbekås. Han har varit ute och stegat över halva Österlen och känner igen de flesta småorterna. Då var det mätband, nu gps.

– I Ystad hade vi kontoret där filmens Kurt Wallanders polishus är.

Utbildningen till mätingenjör låg i Kristianstad och det var där han hamnade 1969. Efter att ha jobbat på A3, som fastighetsskötare inom HSB och monterat lyktor på Ateljé Lyktan fick han ett sommarjobb på Kartverket som behövde hjälp i Ånge och Arjeplog.

– Det var klart att man hoppade på det. Vi gick kanske två mil om dagen och avvägde bland annat Silvervägen från Arjeplog mot norska gränsen.

Han var en modern pappa, var hemma i nio månader för första barnet i mitten av 70-talet, innan han fick jobb i Bromölla som kartritare. Bland annat gjorde han en grundkarta över hela Näsum. Därefter fick han jobb på statliga Lantmäteriet i Kristianstad och efter tio år där fick han erbjudandet att börja arbeta med jordbruksarrenden i Kristianstad.

– Det var nog min enorma erfarenhet av odlingar, jag hade ju ett eget trädgårdsland, som gjorde att jag fick jobbet, ler han.

Annons

Men det gick bra. Sedan dess har han arbetat med det mesta på exploateringskontoret, framför allt sysslat med försäljning och förberedelse av industritomtmarker som Björkhem och Härlöv och villatomter i Åhus och Kristianstad. De sista tio åren har han mer fungerat som projektledare för olika projekt i kommunen. Och nu tar han alltså nya tag i Ystad.

– De har inte haft ett renodlat exploateringskontor tidigare och var tydliga med att det var min erfarenhet de var ute efter, säger Lars som började för tre veckor sedan och knappast behövt någon upplärningstid.

– Jag tror jag kan tillföra processen något, så får vi se hur länge vi vill ha varandra.

Han och frun tittade på 14 hus runt om Ystad innan de gav upp och fastnade för en lägenhet i Grönwallska gården. Han hoppas kunna gå med i Ystads fotoklubb igen, där han var medlem i mitten av 60-talet. Fotografering är en stor hobby. Föreningsintresset har lett till nationella uppdrag i både yrkesbranschen och i Kommunanställdas fritidsförbund.

– Går jag med i något vill jag göra det på riktigt, allt för många sitter bara med.

Motorcykeln lär puttra runt Österlen även i sommar och kanske blir det en riktig långsemester vintertid i Spanien eller Portugal framöver.

– Vi har alla möjligheter. Just nu vill jag arbeta och utvecklas ett tag till.

Drivkraften är inte längre enbart de gamla kartorna, nu är det människorna han möter, oavsett var det sker.

– Det är kryddan i livet, som gör det spännande och roligt att leva.

Jag tror jag kan tillföra processen något, så får vi se hur länge vi vill ha varandra.

Annons

Ny på jobbet vid 66 år

Fakta

Lars Carlsson

Bor: Har precis flyttat från Kristianstad efter hela sitt vuxna liv här, tillbaka till födelseorten Ystad.

Ålder: 66 år.

Familj: Hustru och hennes två barn. Tre egna barn och totalt sju barnbarn.

Yrke: Chef för mark- och exploateringskontoret på Ystads kommun. Kommer från liknande arbete i Kristianstad. Är mätingenjör i grunden.

Fritid: Kör mc. Fotograferar och funderar på att våga ställa ut. Reser gärna utomlands, men aldrig till samma ställe två gånger. Är mycket konstintresserad. Gillar att renovera och bygga om.

Åsa CarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons