Annons

"Sterilisering är en definitiv metod"

Kirsti Paajanen är läkare på kvinnokliniken i Ystad. Hon säger att det är fler kvinnor än män som väljer sterilisering.
Familj • Publicerad 20 november 2008
Kirsti Paajanen är läkare på kvinnokliniken i Ystad. Hon anser att sterilisering är en bra metod om man är över 35 år.
Kirsti Paajanen är läkare på kvinnokliniken i Ystad. Hon anser att sterilisering är en bra metod om man är över 35 år.Foto: 

– Vi har ungefär 2–3 stycken kvinnor som steriliserar sig varje vecka vilket är betydligt fler än de män som steriliseras på urologen.

Varför är det mest kvinnor som steriliserar sig tror du?

Annons

– För män är det ett mindre ingrepp, men jag tror att kvinnor är vana vid att ta ansvaret för preventivmedel och att män är lite känsliga, säger Kirsti Paajanen.

En skillnad mellan män och kvinnors sterilisering är att när kvinnan opererats så är hon steril direkt medan mannen måste lämna spermieprov en månad efter operation för att vara helt säker på infertilitet. En på tiotusen blir gravid trots operation och ingreppet har därmed samma säkerhet som hormonspiral.

– Det är fler och fler som vill ha hormonspiral och jag tror att den främsta anledningen är att man får mindre mens. När det gäller steriliseringar så ligger de på ett ganska konstant antal.

Att kvinnor väljer sterilisering tror Kirsti Paajanen beror på att det är svårt att hitta biverkningar.

– För många äldre är det inte tryggt med att fortsätta att äta p-piller. Man kanske har gjort det under en lång tid och känner att det kan komma att skada kroppen.

Tycker du att sterilisering är en bra metod?

– Ja, det är en bra metod om det är en kvinna som är över 35 år. Men om det är en ung kvinna, som har rikliga mensblödningar, så passar det bättre med lite hormoner som hormonspiral vilket ger möjligheten att ångra sig.

Själva operationen går till så att man gör en så kallad titthålsoperation där man tittar in i buken och täpper till äggledarna. Det blir ett mekaniskt hinder så spermier och ägg inte träffas och samma dag kan kvinnan gå hem. Kostnaden för ingreppet är samma som för ett vanligt sjukhusbesök och resten betalas av sjukvården.

För en kvinna är det ungefär tre gånger dyrare att sterilisera sig än för en man. Men det är inte alla som är lika generösa med att betala för hela kostnaden som går loss på cirka 20 000 kronor för kvinnor och 3 000 kronor för män, i Norge gör man det till exempel inte.

– Jag tror inte att svenskarna skulle våga sätta en sådan gräns, säger Kirsti Paajanen.

Annons

Finns det någon som du inte skulle rekommendera en sterilisering?

– Aldrig någon under 30 år eftersom det är alldeles för mycket som förändras under livets gång. Men har man fött sina barn och känner att det är det man vill så varför inte.

Är sterilisering tabubelagt?

– Nej, det tror jag inte men att det mest är kvinnor som gör det beror nog bara på att kvinnor är mer realister och inte tycker att de missar kvinnligheten.

Finns det några risker?

– Det finns alltid en risk att bli sövd och i vissa länder får man till och med skriva under ett kontrakt innan man blir opereras. Risken är dock mycket liten.

Vad händer om man ångrar sig?

– Det är en definitiv metod men provrörsbefruktning har blivit bättre så kan det vara ett alternativ. Men då får man bekosta det själv.

Och för en man?

– Där finns det möjlighet till att operera tillbaka men det är inte heller säkert att det lyckas.

Jenni Dahlgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons