Annons

Tårtan är tillbaka med vuxennostalgi

Kommer ni ihåg den absurda tv-serien Tårtan? I det svartvita barnprogrammet som spelades in 1972 och därefter gått i repris många gånger möter vi de tre bröderna Janos, Hilding och Frasse som mönstrar av en båt och tar över Ellens bageri.
Familj • Publicerad 7 november 2009

Janos spelades för övrigt av just Jan Lööf.

I boken Pelle och Frasse återser vi de tre bröderna och referenserna till tv-serien är många. Personligen älskade jag Tårtan och njuter i fulla drag av boken. I Jan Lööfs värld finns det alltid härlig detaljrikedom i bilderna och i Pelle och Frasse har han lyckats särskilt bra med att fånga skymningen och nattens färger. Färgerna får stå som kontrast till det märkliga som inträffar när bokens huvudperson Pelle besöker bageriet och träffar Frasse. Här är allt svartvitt. Pelle tycker att det är besynnerligt och frågar Frasse om detta. "Du är med i ett gammalt teveprogram", är det märkliga svaret.

Bakandet går, precis som i tv-programmet, inte så bra och Frasse får söka sig ett nytt jobb. Pelle guidar honom till rätta ute i den färgglada verkligheten. Det hela slutar lyckligt. Jag misstänker att jag gillar boken mer är mina barn. Jag tycker att den är lysande. Barnen tycker också om den, men det är så klart så att referenserna till den kultförklarade TV-serien går dem förbi.

Carl Johan Engvall c-j.engvall@allehandasyd.se
Carl Johan Engvall
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons