Annons

Vår dotter vill att vi handlar alkohol

Vi har en dotter som fyller 18 år om några veckor och som tycker att vi ska handla alkohol till henne. Vi säger självklart nej, men kan tänka oss att servera henne vin i samband med middag med familjen och liknande. Men var går gränsen? Nu vill hon ha några flaskor rosa bubbel till sig själv och sina kompisar hemma hos oss. Vi tvekar.
Familj • Publicerad 6 juli 2007

Svar: Detta är en fråga som många föräldrar måste ta ställning till. Vi vet att de flesta ungdomar dricker sprit långt innan de borde och får göra det.

Som förälder är man alltid orolig för detta och det kan därför se ut som ett alternativ att köpa ut någon form av alkohol till dem, och själv ha kontroll över vad och hur de dricker.

Annons

Mitt råd är att aldrig köpa ut alkohol till någon som är under tjugo år (undantaget en liten flaska vin till champagnefrukosten när de tar studenten).

Att köpa ut alkohol till någon som inte själv kan handla på systembolaget är att betrakta som langning. Alltså säg nej till att köpa ut vin till henne och riskera att hon blir sur.

All forskning visar att barn vars föräldrar tillåter att de dricker, dricker mer än de vars föräldrar säger nej.

Min man tycker att jag sviker familjen

Min man och jag har den senaste tiden haft stora diskussioner om vår kommande semester. Vi har fyra gemensamma semesterveckor och två av veckorna ska min man och jag och våra två barn tillbringa i mina föräldrars sommarstuga vid havet.

Efter dessa två veckor har jag och en väninna planer på att åka och paddla några dagar. Min man har ingen förståelse för detta och tycker att jag sviker honom och barnen om jag åker utan dem. Vad tycker du?

Egoist.

Svar: Dagens familjer lever ofta ett hektiskt liv med jobb, barnens aktiviteter och ett hem som ska skötas. Vi har stora förväntningar på den gemensamma semestern då vi äntligen ska få tid att bara vara tillsammans.

Det man inte får glömma, är att alla människor också har behov av att bara få vara med sig själva, utan några förpliktelser.

Jag tycker inte att du sviker din familj om du åker iväg och paddlar några dagar med din väninna, och jag förutsätter att du är positiv till att din man, om han skulle vilja, också kan åka iväg och göra något på egen hand.

Annons

Det handlar om att ta och ge i ett parförhållande, att lita på varandra och att se och ha förståelse för de olika behov man har.

På det sättet skapar man ett positivt och tillåtande klimat i familjen.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons