Annons
Kristianstad

Skånska viner trotsar fördomar

Två skånska vingårdar har kammat hem finfina internationella priser för sina viner. Hemligheten tros bero i förra årets heta sommar och att motbevisa många besserwissrar.
Åhus • Publicerad 26 juli 2019 • Uppdaterad 29 juli 2019
Karin Birch arbetar vanligtvis med marknadsföring. Hon har sedan 2016 haft Åhus Vingård vid sidan om sin vardag som en hobby tillsammans med sin partner och två vänner.
Karin Birch arbetar vanligtvis med marknadsföring. Hon har sedan 2016 haft Åhus Vingård vid sidan om sin vardag som en hobby tillsammans med sin partner och två vänner.Foto: Hanna Franzén

– Det här priset betyder jättemycket för oss, förklarar Karin Birch, delägare av Åhus Vingård.

Under onsdagen skulle Karin Birch även ta emot ett sällskap för vinprovning.
Under onsdagen skulle Karin Birch även ta emot ett sällskap för vinprovning.Foto: Hanna Franzén

I början av juli blev det klart att två vingårdar i nordöstra Skåne kammat hem finfina priser. Guldmedalj för sitt vita vin, Åhus Solaris EQ 2018, fick Åhus Vingård. Fredholms Vingård i Mjölkalånga utanför Tyringe fick även de en guldmedalj för ett vitt vin, Elsa– och en silvermedalj för ett rött av druvan Cid.

Annons

– Det roligaste med att vinna var ju att det var anonyma smakprover, säger Karin Birch som hänvisar till en skeptisk syn på svenskt vin internationellt.

Det blev en knäpp på näsan för vinländer som Spanien, Australien och Italien. Lilla Sverige är sedd som nyfödd på den internationella vinmarknaden och priset tror Karin Birch kan vara vingårdens första i sitt slag. Hon och partnern Carlo Tyrberg tog tillsammans med vännerna Jörgen och Karin Persson över verksamheten år 2016.

– Vi har fått oerhörd god respons och vår försäljning har gått upp, säger Karin Birch.

Även på Fredholms Vingård har de två medaljerna satt avtryck.

– Det är fantastiskt att vi fick silvermedalj för ett rött vin. De blåa druvorna behöver ju ett varmare klimat. Men med tanke på fjolårets varma sommar så tänkte vi ”är det någon gång vi borde lyckas med det är det ju i år”, säger Pär Fredholm, ägare av Fredholms Vingård tillsammans med sin fru, Jenny.

Det vita vinet Elsa kommer att produceras i år också enligt Pär Fredholm, Fredholm Vingåd i Tyringe.
Det vita vinet Elsa kommer att produceras i år också enligt Pär Fredholm, Fredholm Vingåd i Tyringe.Foto: Tommy Svensson

Planerna för Fredholms Vingård är nu att upprätthålla den prisade nivån vars kvalité kan mäta sig med giganterna i södra Europa.

– Det är många ”förståsigpåare” som sagt att det aldrig kommer att gå med vinodling på dessa nordliga graderna. Folk har förutfattade meningar om svenskt vin och då har vi sagt att vi bara skickar viner på tävlingar som tar blindprover.

Fredholms vingård har ett gott samarbete med Åhus vingård, där de hjälps åt med vinifieringsprocessen för att producera såpass optimalt vin som möjligt. På Åhus Vingård odlas det fem olika druvor, tre gröna och två blåa. Det är den gröna druvan Solaris som satt vingården på den internationella vinkartan.

– Det är en tysk druva som är framavlad för att klara av det kallare klimatet i norra Europa, berättar Karin Birch.

Det är speciellt den andra omgången av Solarisdruvan som odlades under sommaren 2018 som fick sommeliererna i Spanien att tappa hakan. Den goda kvalitén tros bero på fjolårets torra och heta sommar.

Annons

– Vi fick en väldigt god skörd förra året. Vi behöver ju inte vattna våra druvor, vilket kanske är den enda grödan som inte behöver det här, säger Karin Birch.

Sedan 1999, då Sverige blev ett erkänt vinland av EU, har industrin vuxit stadigt. År 2017 fanns det, enligt Föreningen Svenskt Vin, 76 företag registrerade i Företagsregistret (SCB) som vingårdar i landet. Majoriteten ligger föga förvånande i Skåne.

Nu siktar båda vingårdarna på att upprätthålla de goda resultaten.

– Nu ska vi fokusera på att förbättra den verksamhet vi har här på Åhus Vingård.

Nästa omgång av den gröna prisbelönta Solarisdruvan är pågång.
Nästa omgång av den gröna prisbelönta Solarisdruvan är pågång.Foto: Hanna Franzén
bild 1/5
Sandra JakobssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons