Annons
Insändare

Thomas Raymond Svensson: Vi har tvärtom för få äldre inom politiken

I Ystads Allehanda 10 september, kan vi på Tomelillasidan läsa om ett medborgarförlag av Sven-Erik Eriksson, som vill utesluta alla över 70 år som valbara till våra folkförsamlingar.
Österlen • Publicerad 14 september 2020
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Valsedlar med namn ur alla åldersgrupper.
Valsedlar med namn ur alla åldersgrupper.Foto: JESSICA GOW / TT

Jag förutsätter att förslaget hamnar där det hör hemma; nämligen i papperskorgen. Nedan följer några argument:

1) Alla Sveriges riksdagspartier har sagt sig vilja motverka åldersdiskriminering. Vi ska helst arbeta längre, och därmed också vara en del av samhället högre upp i åren.

Annons

Tyvärr ser vi från högre politisk nivå inte mycket av någon ”motverkanseld,” för att förhindra åldersdiskrimineringen.

Sveriges regering är en av de få i Europa, om inte den enda, som saknar pensionärsrepresentation. Samma sak gäller Sveriges riksdag, där nära 15 procent, eller 1 524 944 personer (SCB:s siffror) av Sveriges befolkning är underrepresenterad.

2) Demografiska beräkningar visar entydigt att antalet äldre blir flera fr varje år. Medicinska studier säger också̊, att antalet friska äldre växer för varje år som går.

Sven Eriksson menar alltså att denna stora grupp av befolkningen ska uteslutas ur folkvalda församlingar. Borde det inte vara tvärtom?

3) All forskning och allt sunt förnuft visar också klart och tydligt, att den bästa dynamiken får man med blandade åldrar; inte med uteslutning av vissa åldersgrupper. Sven Eriksson förslag skulle motverka denna dynamik.

4) Genom historien tolkar man sin samtid och sin framtid. Genom att sortera bort alla över 70 år, så tappar man mycket av det så viktiga historiska perspektivet.

Dessutom visar många studier på att äldre ofta åtnjuter större förtroende, än allt för unga representanter gör.

5) Sven-Erik Eriksson förslag faller också på sin egen orimlighet, om man läser lommunallagen kapitel 1:§7-8 samt kapitel 4:§3. Partierna kan naturligtvis välja vilka man vill ha på sin lista, men ingen kan uteslutas på grund av ålder. Är man myndig, så är man valbar. Vill väljarna skriva dit en 100-årings namn, så blir det så.

Lagen hindrar alltså Erikssons förslag, varför man inte behöver beakta det.

En utblick i vårlden berättar också för oss, att de skandinaviska länderna är bland de sämsta på att ta vara på äldres erfarenhet och livsvisdom.

Annons

I november har vi i USA ett presidentval som står mellan en 74-årig president och en 77-årig utmanare. Slikt hade aldrig kunnat inträffa i Skandinavien, där vi snart är nere på högstadienivå för att vara politiskt attraktiv.

Tomas Raymond Svensson, Simrishamn

Annons
Annons
Annons
Annons