Annons
Nyheter

Dessa jagiska magiska böcker

Varje dag möter jag folk som berättar om sin uppväxts jul. Själv talar jag helst böcker. Det är sen barnsben de enda julklappar jag längtade efter, de enda jag nu vill ge. Så nu ska jag tipsa om fyra böcker, skånskt anknutna.
Nyheter • Publicerad 21 december 2011
1998 kom Historien om IKEA.
1998 kom Historien om IKEA.Foto: Bertil Torekull

Barnets böcker var av två slag – de magiska och de jagiska. Av de förra blev jag drömfull, kröp undan med Robinson Crusoe, Hjortfot, Biggles, Bill; de jagiska identifierade mig som individ. Därför känner jag igen mig i min vän Staffan Heimersons senaste bok: ”Överallt och ingenstans” (Hydra Förlag).

Han är en journalistisk räv med notorisk talang att vistas på rätt plats i rätt historiskt ögonblick.Uppvuxen hos en sträng mormor, ett ensamt barn i Tockarp nära Margretetorp, narkotiskt läsberoende. Hans allt omstörtande upplevelse blev boken ”BC i tyska” av en nu okänd författare vilkens hjälte fotvandrade (!) till Tyskland för att lära sig språket och mötte äventyret...

Annons

Så föddes en världsreporter i Tockarp. Ut i världen skulle han. Jag mötte Staffan på Bildjournalen för 50 år sen, sände honom att intervjua Bröderna Cartwright i USA, resten är historia. Nyss gjorde han just fyllda 76 sin 20:e resa till Afghanistan, inviterad av Försvaret, hans nyfikenhet magisk, modet stort, språket fyllt av berättarglädje. Bara läs!

Min andra bok , ”Kina. Den nygamla supermakten” (SNS), är skriven av Klas Eklund, maoisten i Olof Palmes unga garde, nu före detta chefsekonom på SEB, gästprofet i Lund och herrgårdsägare strax utanför.

Jag sveper den som en thriller, ett gastkramande tillväxtdrama som snart ska växlas upp i vår tids största maktavbyte, en koloss som äter sig in i våra mikrostrukturer, säg Volvo. Vill Du förstå framtiden, läs Eklund!

Tips nummer tre: Simrishamnsfödde Percy Barneviks ”Jag vill förändra världen” ( Bonniers); jag hjälpte honom under magiska månader och kallade då boken ”Jag Percy”. Den berättar svensk industrihistoria på nybrutal Dallas-nivå om en o-social särling som fick Wallenberg Sr att huka och sonen Peter att svika honom skamlöst. En grandios resa med final i det stora fattigdomsprojektet Hand-in-hand!

Sist: läs ”Jag är Zlatan Ibrahamovic”. Först då inser ni utanförskapets både kreativa och destruktiva mönster, klassresans vilda dröm.

God jul!

Petter Birgersson
Bertil Torekull
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons