Annons
Nyheter

Mjukglass i kommunala strutar

För ett par månader sedan föreslog en socialdemokrat i Skurup att kommunen skulle ta över glasskiosken i Mossbystrand i syfte att ge ungdomar arbetslivserfarenhet och praktik.
Nyheter • Publicerad 4 juni 2014

”Vi i Skurups kommun har ett ansvar gentemot ungdomarna. Vi måste kunna erbjuda dem jobb och utbildning”, sa han till Ystads Allehanda. ”Varför ha en arrendator när vi kan sköta verksamheten själva och samtidigt erbjuda ungdomarna nya möjligheter”.

Jojo. Varför ska vi ha företag alls, om kommunen lika gärna kan sköta verksamheten själva? Och varför har vi arbetslöshet alls, om det så enkelt kan justeras genom att rösta ”ja” i kommunfullmäktige?

Annons

Tyvärr botar handuppräckning utanförskap ungefär lika effektivt som handpåläggning botar ett brutet ben. Det finns gränser för vilken makt kommunfullmäktige har. Man kan få majoritet för att det ska vara sol i helgen, men det kan likväl regna. Verkligheten vinner.

Utan privata företag blir det inga jobb som bringar skattekronor till kommunen, som sedan kan fördelas ut till dem som behöver socialbidrag eller förskola.

Jag undrar hur det skulle gå om alla företag tvärtom drevs av politiker och tjänstemän. När de ”anställer” gör de det med skattebetalarnas pengar direkt, eller med våra gemensamma resurser som garanti. Om den där glasskiosken i Skurup skulle gå i putten är det kommunens frisörer, lärare och rörmokare som får betala, som snuvas på välfärd, bra kollektivtrafik och annat som ger trygghet.

Vänsterpolitiker är snabba att döma när privata företag missköter sig. Men hur ställer man sig till att även kommunala bolag och förvaltningar slarvar?

Nyligen uppmärksammades vi på att kommunala Stockholmsmässans vd firat sin 50-årsdag med helikoptertur, anklever och ”Let’s dance-kurs”. Kostnad: 130 000 kronor. Fler exempel på offentligt slöseri vi minns är Säpofesten med James Bond-tema 2011 som kostade 5,3 miljoner kronor och Tillväxtverkets flådiga fest på Grand Hotel 2012 som kostade drygt 1 miljon kronor.

Man kan dessvärre misstänka att de statliga och kommunala bolagen, verken och byråkratiska karusellerna inte befolkas av stjärnor. Kanske inte ens av trätoppar. Unga studenter jobbar allra helst på Google, ABB, Ikea, Skanska och andra privata företag – stat och kommun kommer inte högt på önskelistan. På 35:e plats i Universums Företagsbarometer för 2014 kommer departementen, strax efter Ica. De privata företagen lockar de bästa.

Men Jonas Sjöstedt tycker att det är tryggare när de offentliga åtagandena sköts av de offentligt anställda – för då hamnar pengarna i rätta händer. Hmm.

För närvarande ligger ärendet om Mossbystrands kiosk på parkförvaltningens bord i väntan på utredning. Vem vet hur det slutar. Det är val i höst, och då får vi se om Skurupborna är sugna på glas(s).

Carolin Dahlman är liberal skribent

Petter Birgersson
Carolin Dahlman
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons