Annons
Nyheter

Följ med på färgskola

Den trendige kör på lila och guld. För en lantlig stil väljer du en diskvattensfärg. Det finns gott om tips och trix när man ska måla om hemma.
Nyheter • Publicerad 16 november 2009
Grönt sägs ha en lugnande inverkan på oss. bild: Michael Förster
Grönt sägs ha en lugnande inverkan på oss. bild: Michael FörsterFoto: 
Till vänster: Inredaren Malin Jensen. Mitten: Att låta färgen på väggen återkomma i inredningsdetaljer skapar en helhet. bild: Lena Koller Till höger: Milda smutsiga toner är moderna, enligt Malin Jensen. Men kombinera gärna med knalliga inredningsdetaljer! bild: Michael Förster
Till vänster: Inredaren Malin Jensen. Mitten: Att låta färgen på väggen återkomma i inredningsdetaljer skapar en helhet. bild: Lena Koller Till höger: Milda smutsiga toner är moderna, enligt Malin Jensen. Men kombinera gärna med knalliga inredningsdetaljer! bild: Michael FörsterFoto: 
Olika färger på väggarna skapar dynamik och djup i ett rum. bild: Magnus Östh
Olika färger på väggarna skapar dynamik och djup i ett rum. bild: Magnus ÖsthFoto: 
Diskvattensfärger kallar Malin Jensen ljusa svaga färgnyanser. De är säkra kort om man inte vill sticka ut. bild: Mathias Nero
Diskvattensfärger kallar Malin Jensen ljusa svaga färgnyanser. De är säkra kort om man inte vill sticka ut. bild: Mathias NeroFoto: 
Svarta glansade ytor är en trend för den modige.- Jag hade ett svart rum som jag kombinerade med vitt golv och ljusa möbler, säger Malin Jensen. bild: Heléne Pe
Svarta glansade ytor är en trend för den modige.- Jag hade ett svart rum som jag kombinerade med vitt golv och ljusa möbler, säger Malin Jensen. bild: Heléne PeFoto: 
Ingenting hindrar att du använder mörka färger i ett litet utrymme. Det blir mysigt, tycker Malin Jensen. bild: Michael Förster
Ingenting hindrar att du använder mörka färger i ett litet utrymme. Det blir mysigt, tycker Malin Jensen. bild: Michael FörsterFoto: 

När man står där i färgaffären och fipplar med färgproverna är det svårt att veta hur man ska tänka. Många väljer ett säkert kort och tar en blek nyans, enligt inredaren Malin Jensen.

– De flesta gillar vitt, möjligtvis med en liten gnutta grönt i eller så. Överlag är folk otroligt fega, man är rädd för att tröttna på färgen om den är för stark. Men jag tror att det mer handlar om vad man är för person än vad man har för färg på väggarna. En del tycker om förändringar, och de tröttnar snabbare än andra. De färger som gäller just nu är allt annat än fega – mustiga lila toner som aubergine och guldockra är på tapeten, enligt Malin Jensen, vars personliga favorit är brunt.

Annons

–Det lyfter fram andra färger och passar till allt. Just nu är jag också inne på mörkt gult och orange, om det används med måtta.

Men även smutsiga nyanser av rosa, lila och ljusblått är inne och passar den lantliga inredningsstilen.

– Diskvattensfärger brukar jag kalla dem – alla är nästan grå, men det blir fint om man inte har det överallt. Neonfärger och riktigt klara färger utan nyanser ska man undvika, tycker Malin Jensen.

Men det finns många onödiga tabun kring vad som är okej och inte när man väljer väggfärger. Ett som bör brytas är att man inte får måla mörkt i ett mörkt eller litet rum. Vill man att rummet ska kännas större och ljusare ska man välja ljusa nyanser till väggarna.

– Men folk har dille på att det ska vara så ljust hela tiden. Jag tycker mörkt kan vara mysigt och ombonat, säger Malin Jensen. Varmare färger känns mysigare och mer hemtrevliga än kalla. Att man förknippar färg med temperatur kan tyckas konstigt, men så är det faktiskt. Den varmaste färgen är gult och den kallaste är blå. En rödaktig gul färg upplevs som varmare än en grönaktig gul färg, och en gulaktig röd färg känns varmare än en blåaktig röd färg. Kontrasten mellan varma och kalla färger behövs, bara kalla färger blir stelt och kalt.

– Man känner direkt att det känns kallt om det saknas varma färger i ett rum, man fryser faktisk mer, säger Malin Jensen. (TT Spektra)

Anna Bratt/TT Spektra
Anna Bratt
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons