Annons
Nyheter

Frossa i nya orkidéer

Trädgårdsföreståndaren Marie Widén älskar alla sorters orkidéer och ger här sina bästa tips för att du ska lyckas med den nygamla favoriten.
Nyheter • Publicerad 2 november 2009
Foto: 
Foto: 
Trädgårdsföreståndaren Marie Widén älskar alla sorters orkidéer.
Trädgårdsföreståndaren Marie Widén älskar alla sorters orkidéer.Foto: 
Foto: 

När trädgården har lagt sig till vila och de sista löven är borträfsade är det kanske dags att börja fokusera på det gröna inomhus. Varför inte investera i en Phalaenopsis, en brudorkidé? För Marie Widén på Lunds universitets botaniska trädgård är Phalaenopsis det självklara valet om man vill ha en orkidé som är enkel och blomvillig.

Maries råd är att ta en extra titt på hyllan i livsmedelsaffären nästa gång. Där, bland de billigaste, kan det finnas fynd att göra. - Jag köpte en Phalaenopsis för 25 år sedan. Den blommar två gånger om året och har som mest haft 45 blommor, på en stängel, berättar Marie.

Annons

Hon är ett riktigt orkidéfreak. Varje dag kollar hon in orkidéerna i växthusen på Botaniska trädgården i Lund. Just nu vakar hon extra noga över en Bulbophyllum beccarii inköpt på den senaste stora orkidémässan i Dresden. Två tjocka, runda blad sitter på en barkbit och om den rotar sig kommer den att blomma med stora illaluktande blommor.

- Det är doften jag är ute efter. Även när det luktar illa, skrattar Marie.

Men även hon föredrar naturligtvis väldoft. Särskilt den hos Phalaenopsis violacea Sweet memory.

Hennes egen blommar nu för tredje året.

Marie är också med i Sydsvenska orkidésällskapet som tog hem en silvermedalj för sin monter på mässan i Dresden. Där såg Marie en Phalaenopsis med riktigt vacker färg. Sorten heter Aida och har små, blålila blommor. - Det kommer så mycket nytt. Det är oklokt att fnysa åt brudorkidén och kalla den tantblomma när den kan se ut på så många olika sätt. Förädlingen just nu går åt två håll, antingen riktigt små blommor eller gigantiska. Klart vi ska utnyttja odlarnas uppfinningsrikedom.

Orkidéerna är "promiskuösa", lätta att korsa, och det är bra för amatörodlaren. Under 1800-talet, när orkidéfrossan var som värst utrotades stora bestånd i tropiska Amerika. Tack vare kunskap om hur man förökar orkidéer i odling hjälper vi till att spara de vilda bestånden i naturen.

Gunnel Carlson (TT Spektra)
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons