Annons
Nyheter

350 000 kubikmeter stormfälld skog

Skogsbolaget Sveaskog uppskattar att stormen Dagmar har fällt runt 350 000 kubikmeter skog i främst Bergslagen och södra Norrland.
Nyheter • Publicerad 29 december 2011

Men vad stormnotan landar på är för tidigt att säga.

Sveaskog håller som bäst på att inventera sina marker och siffran kan justeras i takt med att fler områden skannas av. Däremot råder det ingen tvekan om att skadorna är mindre än när stormarna Gudrun och Per härjade.

Annons

I Västernorrland har Länsförsäkringar fått in ett par hundra anmälningar om bland annat sönderblåsta tak och byggnader som skadats av fallande träd.

– Det är flera hundra skador, alltifrån små insatser som krävs i form av glasrutor till att man måste reparera hela tak. Det handlar om miljonbelopp, men hur många miljoner är svårt att säga just nu, säger Christoffer Jonsson, skadechef på Länsförsäkringar i Västernorrland.

– Vi har också skog som har fallit, men som vi har svårt att beräkna omfattning av ännu. Det pågår inventering, fast man har problem med resurser som är upptagna i röjningsarbetet för elledningar.

TT: När kommer slutnotan?

– Jag skulle gissa att det tar några veckor till, framför allt när det gäller skogen. Det är stora arealer som ska skannas av, säger Christoffer Jonsson.

Han tror att skadorna lokalt är jämförbara med de Gudrun ställde till.

Drygt 6 600 av Vattenfalls, Fortums och Eons kunder saknar fortfarande el. Av dessa bor cirka 4 000 i Västernorrland län och Gävleborgs län.

Ann-Louise Olander
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons