Annons
Nyheter

Alla flyg på Arlanda stoppades

Inga plan kunde lyfta eller landa på Arlanda under nästan en och en halv timme på fredagseftermiddagen.
Nyheter • Publicerad 16 december 2011
Foto: Johan Nilsson / SCANPIX

Ett strömavbrott gjorde att banljusen slocknade vilket helt stoppade flygtrafiken.

– Vi har problem med elförsörjningen till banljusen. Längs banorna sitter ljus så att piloterna ser för att landa och starta, sade Helena Miller, pressansvarig på Swedavia, vid 16-tiden.

Annons

Trafiken hade då stoppats strax före klockan 15 och först 16.15 kunde den köras igång igen. Omkring 25–30 plan fick under stoppet dirigeras om, bland annat till Skavsta flygplats. En del plan fick vända tillbaka till flygplatsen de kom ifrån.

Köer för planen

Strömavbrottet drabbade bara banljusen och inte andra delar av Arlanda. När lamporna började lysa igen kunde banorna öppnas, men många plan var då rejält försenade. Köbildning rådde i luften på seneftermiddagen med plan som väntade på att landa.

– Tänk dig ett stopp på en bilväg och när det sedan börjar rulla igen, det blir köer, säger Per Fröberg, pressansvarig på Luftfartsverket (LFV).

Varken Swedavia eller LFV hade på eftermiddagen någon förklaring till att strömavbrottet kunde slå ut banljusen under så lång tid.

"Jätteotur"

Fröberg kan inte påminna sig något liknande stopp under sina tolv år på Luftfartsverket.

– Tack och lov är det mycket ovanligt, särskilt under så här lång tid. Det är jätteotur att det här inträffar en fredagseftermiddag då vi har en peak-period med väldigt många resenärer, säger Fröberg.

Strax efter klockan 17 hade endast ett fåtal flighter avgått, enligt TT:s Sara Johansson, på plats på Arlandas terminal 5. Hon uppskattar att maximalt tre plan har lyft efter det att stoppet hävdes och att ett 30-tal fortfarande inte har kommit i väg.

– Det blinkar mest rött på infotavlorna och gaterna är stängda. Nu blir folk argare och argare i och med att många missar anslutningsflyg, säger hon.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons