Annons
Nyheter

Drastisk minskning av bankrån

Under årets första elva månader skedde 15 bankrån, att jämföra med 29 under hela 2010. Så låga siffror har det inte varit sedan 1980-talet, uppger Rikskrim.
Nyheter • Publicerad 24 december 2011

Antalet bankrån har minskat kraftigt i Sverige under de senaste åren, enligt polisens statistik.

Under årets första elva månader skedde 15 bankrån, att jämföra med 29 under hela 2010. 2009 var siffran 46 och 2008 110.

Annons

"Så låga siffror som vi har nu har vi inte haft sedan 1980-talet", konstaterar kriminalinspektör Björn Ek på Rikskriminalpolisen.

Värderånen minskar också. Fram till sista november i år skedde 14 stycken, jämfört med 38 hela förra året.

Även butiksrånen blir färre, enligt Björn Ek, men här är inte minskningen lika markant.

Att antalet rån minskar förklaras bland annat av ett långsiktigt förebyggande arbete, bland annat med mer synlig polis, samt ett gott samarbete mellan polis, banker och värdebolag. En annan orsak till minskningen är enligt polisen att många som dömts för grova rån nu sitter i fängelse.

En uppmärksammad rättegång i år gällde den så kallade veteranligan. Tre män, 53, 64 och 70 år, dömdes av tingsrätten i Hässleholm till åtta, tio respektive tolv års fängelse för bland annat flera bankrån, en dom som överklagats.

"Vi är naturligtvis väldigt glada över den här minskningen, vi har arbetat aktivt och långsiktigt för att få ner antalet grova rån", påpekar Björn Ek.

Ossian Sandin
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons