Annons
Nyheter

Flink fri 2014

Livstidsdömde Mattias Flink får sitt straff tidsbestämt till 30 år, meddelar Högsta Domstolen.
Nyheter • Publicerad 20 december 2011

Enligt principen om villkorlig frigivning efter två tredjedelar av straffet blir Flink fri sommaren 2014.

Flink, i dag 41 år, dömdes till livstids fängelse för att ha skjutit ihjäl sju personer och skottskadat tre personer i juni 1994. Han avlossade 51 skott med sin AK 5 i närheten av Dalregementet i Falun efter att ha bråkat med sin flickvän. Flink var kraftigt berusad och befann sig i ett psykotiskt tillstånd vid händelsen men bedömdes inte vara allvarligt psykiskt störd, vilket gjorde att han kunde dömas till fängelse.

Annons

Örebro tingsrätt tidsbestämde 2010 Flinks straff till 32 år och Göta Hovrätt höjde det senare till 36 år. Beslutet överklagades dels av Flink själv, dels av Riksåklagaren som ansåg att frågan var för tidigt väckt.

Vid förhandlingen i Högsta domstolen i november uppgav Flink att det var uteslutet att han skulle kunna döda igen.

– Jag är en annan person nu och har fått insikt om mina egna känslomässiga reaktioner, sade han.

Kriminalvården har uppgett att Flink, som sitter på den slutna anstalten Beateberg söder om Stockholm, uppvisar en "exemplarisk skötsamhet". Rättsmedicinalverket bedömer hans risk för att återfalla i brott som låg.

Ann-Louise Olander
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons