Annons
Nyheter

Hushållen 384 miljarder fattigare

Börsfallen gröpte ur svenskarnas förmögenhet rejält under tredje kvartalet, enligt SEB.
Nyheter • Publicerad 14 december 2011

– Det är ett bedrövligt kvartal, säger bankens ekonom Gunilla Nyström.

De svenska hushållens nettoförmögenhet, tillgångarna minus skulderna, minskade under tredje kvartalet med 384 miljarder kronor till 7 089 miljarder kronor, enligt SEB:s sparbarometer.

Annons

"Hushållen förlorade fem procent av sin nettoförmögenhet under tredje kvartalet. Börsraset orsakade merparten av förlusten", skriver bankens privatekonom Gunilla Nyström.

Skulderna ökade i årstakt med 5,5 procent, den lägsta ökningstakten sedan första kvartalet 1998.

Stockholmsbörsen rasade med 19,8 procent under tredje kvartalet, vilket bidrog starkt till hushållens förlust.

– Det är ett bedrövligt kvartal. Det enda som skulle kunna konkurrera med det här i närtid är sista kvartalet 2008, säger Gunilla Nyström till TT.

Nysparandet var i det här sammanhanget låga fyra miljarder kronor. Hushållen tog ut 23 miljarder kronor från fonder och satte in lika mycket på bankboken.

– När boräntan är hög blir nysparandet lågt och vice versa. Sista kvartalet 2008 var hushållen oroliga och höll hårt i plånboken, men det innebar inte att man sparade så mycket för räntan var samtidigt hög. Och då går pengarna till det, säger Nyström.

Att hushållens belåning inte ökar lika mycket som tidigare beror på en svalare bostadsmarknad. Även den som inte ska byta bostad blir mindre benägen att låna till renoveringar när bopriserna faller.

– Det är också en effekt av att räntorna har gått upp under året och det kan också finns en viss mättnad. Det är många som redan har reparerat sitt badrum och kök och gjort rot-renoveringar när rot-avdraget kom och räntan var extremt låg, säger Nyström.

Ann-Louise Olander
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons