Annons
Nyheter

Lofalk vill bryta Saabrekonstruktion

Saab Automobiles rekonstruktör Guy Lofalk begär att rekonstruktionen ska upphöra.
Nyheter • Publicerad 7 december 2011

Ett stopp skulle väcka liv i konkursansökningarna, men förhandlingar om nytt ägande går vidare.

Begäran om ett avbrott i rekonstruktionen ska lämnas in till tingsrätten, uppger Saabs ägarbolag Swedish Automobile.

Annons

Lofalk ska inte ha accepterat upplägget för det senaste försöket att hitta en lösning, uppger en källa med insyn för Di.se.

Saabs ledning ska överväga hur man ska gå vidare och fortsätter diskussionerna med kinesiska Youngman, för att lösa frågan om finansiering för att kunna betala lönerna och fortsätta rekonstruktionen, enligt pressmeddelandet.

Saab Automobile och dess fordringsägare har ungefär fem–sex dagar på sig att yttra sig till Vänersborgs tingsrätt. Om rätten kommer fram till att rekonstruktionen ska avbrytas upphör vilandeförklaringen av konkursansökningar mot bolaget. Det finns fyra vilande konkursansökningar från den utländska underleverantören Takata-Petris bolag.

Normalt sätter tingsrätten ut konkursförhandlingar inom två veckor.

Om rekonstruktionen upphör återupptas också Kronofogdens utmätningar mot Saab och det är fritt fram för andra fordringsägare att begära bolaget i konkurs.

Saab Automobile har varit i rekonstruktion sedan den 21 september då hovrätten i Göteborg gav klartecken efter det att tingsrätten först sagt nej.

Guy Lofalk har en gång tidigare, den 20 oktober, begärt att rekonstruktionen skulle upphöra. Den ansökan drogs tillbaka en vecka senare när planerna på att Youngman och Pang Da skulle köpa hela Saab presenterades.

Saab har ingen skyldighet att begära sig själv i konkurs även om rekonstruktionen avbryts.

Ann-Louise Olander
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons