Annons
Nyheter

Nya vittnen i etiopisk rättegång

De två svenska journalister som står inför rätta i Etiopien kan få hjälp av två internationella krigskorrespondenter som ska vittna i rättegången. Det är "i princip" klart nu, enligt ambassadör Jens Odlander.
Nyheter • Publicerad 4 december 2011

Oron är stor inför den kommande veckans rättegångsförhandlingar i Etiopien mot de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson eftersom deras försvarsadvokater inte har fått tillgång till allt bevismaterial.

Två nya vittnen kan dock ge svenskarna stöd.

Annons

Att den tekniska utrustningen i rättssalen hittills haft stora brister är också ett bekymmer.

– Vi konstaterar att förutsättningarna är väldigt olika för försvaret och åklagarsidan, säger Kjell Persson, pappa till Johan.

I måndags överlämnade den svenska regeringen en skrivelse till den etiopiska regeringen med en fråga om det var förenligt med etiopisk lagstiftning att inte överlämna bevisning till försvarssidan i en rättsprocess. Tidigare har man ställt samma fråga muntligt till den etiopiska regeringen.

Svaret blev, enligt Sveriges Etiopienambassadör Jens Odlander, bägge gångerna att man inte uttalar sig i en pågående rättsprocess.

– Förklaringen innebär helt enkelt att domaren äger frågan, säger Odlander som tillsammans med anhöriga till de fängslade journalisterna vid lunchtid höll en pressträff med tillresta svenska medier i den etiopiska huvudstaden Addis Abeba.

Frågan om tillgång till bevismaterialet är kritisk. Konkret handlar det bland annat om fotografen Johan Perssons dator som åklagarsidan hävdar är en del av bevisningen men som man inte vill släppa ifrån sig till försvaret.

Ändå beslutade domaren att försvaret skulle få tillgång till all bevisning i samband med att åtalet presenterades för en dryg månad sedan. Med sedan dess är det stopp.

Sedan tidigare är det klart att Mattias Göransson, chefredaktör på tidningen Filter och bildbyrån Kontinents ägare Magnus Laupa ska vittna till svenskarnas försvar.

På söndagseftermiddagen stod det mer eller mindre klart att två internationella krigskorrespondenter kommer för att vittna till Martin Schibbye och Johan Perssons försvar i samband med att rättegången återupptas på tisdag.

– Ja, man kan säga att det i princip är klart nu, säger Jens Odlander till TT.

Det ska röra sig om en brittisk och en amerikansk journalist. I samband med att svenskarnas advokater tidigare i höst började leta efter lämpliga, helst anglosaxiska, journalister som skulle kunna tänka sig att ställa upp och vittna var en förhoppningarna att de skulle ha gedigen erfarenhet av att arbeta journalistiskt under svåra förhållanden. Syftet är att bevisa att svenskarna inte ägnade sig åt att "främja terrorism" utan åt journalistik.

Maria Sällberg
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons