Annons
Nyheter

Nytt oväder på väg

Ett nytt oväder är på väg in västerifrån, med hårda vindar och snö. Samtidigt är omkring 16 000 hushåll fortfarande utan el efter stormen Dagmar.
Nyheter • Publicerad 28 december 2011
Foto: Johan Nilsson / SCANPIX

Ett område med snö väntas svepa in över Norrland sent i eftermiddag.

– Det har väl inte börjat att snö ännu, men det ligger varningar ute för att det kan komma mellan en och två decimeter nysnö i kväll och i natt i Jämtland, Västernorrland och vidare norrut, säger Emil Björck, meteorolog på SMHI.

Annons

Värst blåser det just nu ute till havs. Under natten till i morgon passerar ett djupt lågtryck över landets södra delar.

– Det är i Götaland som det ser ut att bli blåsigast, men det är inte alls av samma kaliber som vi har haft de senaste dagarna, säger Emil Björck.

Minst 15 800 hushåll var tidigt i morse fortfarande strömlösa efter ovädret natten till annandagen. Bland Eons kunder var 4 600 utan el i Gävleborg och Västernorrland, Vattenfall hade 2 500 strömlösa, varav 2 200 i Stockholms län. Av Fortums 4 600 strömlösa hushåll fanns de flesta i Gävleborgs län medan Härjåns hade 4 000 kunder utan el i Jämtland.

Enligt Trafikverket är nu alla tidigare stängda järnvägssträckor öppna för ordinarie tågtrafik. Vid halv tre-tiden i natt öppnades den sista sträckan, Kil–Hällefors på Bergslagsbanan.

Bakom morgondagens lågtryck sveper sedan kall luft ner norrifrån. Det gör att SMHI räknar med en kall nyårshelg i stora delar av landet.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons