Annons
Nyheter

Polisen utreder barnläkarens kritik

Även riksåklagaren ska granska hur åklagarväsendet bör hantera liknande fall.
Nyheter • Publicerad 24 december 2011
Astrid Lindgrens Barnsjukhus
Astrid Lindgrens BarnsjukhusFoto: Yvonne âsell / SvD / SCANPIX

Polisen ska nu internutreda sin behandling av läkaren som åtalades för att ha dödat ett spädbarn på Astrid Lindgrens sjukhus.

Även riksåklagaren ska granska hur åklagarväsendet bör hantera liknande fall.

Annons

Läkaren friades i domstol och har berättat hur illa poliser och åklagare behandlade och bemötte henne under utredningen. I en intervju med Läkartidningen gjorde hon jämförelser med "tortyr". Därefter har poliser och åklagare fått skarp kritik.

Eva-Lotta Hedin, chefsjurist vid Rikspolisstyrelsen, beslutade på lördagen att anmäla ärendet till polisens avdelning för internutredningar. Hon tycker att det finns beskrivningar i läkarens redogörelse som motiverar en granskning om fel har begåtts.

Också riksåklagaren Anders Perklev ska sätta hanteringen under lupp. Men han anser att det är bättre om justitiekanslern som "oberoende myndighet" granskar om fel begåtts av åklagare eller "annan aktör" i det uppmärksammade fallet.

Vice överåklagare Eva Nilsson vid riksenheten för polismål har tidigare gjort klart att hon anser att inga fel gjordes när chefsåklagare Peter Claeson åtalade läkaren för misstänkt barnadråp.

Flickan dog i september 2008 vid tre månaders ålder. Hon hade fötts i förtid, varit svårt sjuk och haft svåra hjärnskador. Hennes föräldrar polisanmälde eftersom de ville ha dödsorsaken utredd och ansåg att dottern hade fått fel behandling.

Ossian Sandin
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons