Annons
Nyheter

Regeringen öppnar inte Stasiarkiv

Regeringen vill inte öppna Säpos så kallade Stasiarkiv mer än vad som skett.
Nyheter • Publicerad 16 december 2011

En möjlig väg att få veta mer är, enligt Beatrice Ask, att vända sig till Tyskland.

Resultatet av Asks två träffar med företrädare för riksdagens samtliga partier blir därför något som hon kallar en vitbok.

Annons

– Jag uppfattar att vi i det här läget är överens om att vi inte har någon anledning att föreslå några förändringar i regelverket, säger Beatrice Ask till TT.

– Vi saknar inte kunskap, men vi saknar skäl för att ändra på reglerna, understryker hon.

Vitboken ska vara en sammanfattning av vad Ask och hennes politiska kollegor gått igenom om olika arkiv, om vad andra länder har gjort samt annan information.

Tillräcklig öppenhet

Hon framhåller att en forskare, Birgitta Almgren, har fått tillgång till Säpos arkiv och att enskilda personer kan begära ut uppgifter som rör dem själva. Den öppenheten räcker, fler forskare än Almgren kan begära ut material.

– Vi ska ta fram en faktasamling om vad arkiven innehåller, vad regler säger och vilka möjligheter man har som enskild att få ut information från både det tyska arkivet och från Säpo. Det är kunskaper som många inte har, säger justitieministern.

Enligt Ask är det två saker som gör att regeringen inte ser några skäl att ändra reglerna för mer öppenhet om Stasi. Den ena aspekten är att hänsyn måste tas till enskilda personers integritet, den andra hänsyn till Säpos arbetsmetoder och sätt att få information.

– Uppgifterna som finns är inte i första hand uppgifter från Stasiarkivet eller från det amerikanska delarkivet utan uppgifter som samlats in på annat sätt, säger Ask.

Oenighet om arkiv

Ask säger att Säpo har intygat för henne och partierna att man har begärt ut den information som kan finnas om svenskar i det Stasiarkiv som på oklara vägar hamnade hos CIA efter murens fall.

Birgitta Almgren, som forskat och skrivit böcker om Stasis verksamhet i Sverige, hävdar för sin del att Säpo inte har begärt ut mer än en del av de uppgifter som kan finnas hos CIA eftersom Säpo vid den tiden, när begäran gjordes, inte hade vetskap om mer än just det delarkiv som man begärde att få uppgifter ur. Det är en stor brist om man verkligen vill ta reda på omfattningen om Stasis aktivitet i Sverige, anser hon.

Maria Sällberg
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons