Annons
Nyheter

Sent ryck ökar julhandeln

Efter en trög start har julhandeln lossnat. Resultatet blir att detaljhandelns försäljning i december tros öka med 1 procent till strax över 65 miljarder kronor.
Nyheter • Publicerad 23 december 2011
Foto: 

Detta enligt en preliminär prognos från organisationen Svensk Handel som TT tog del av på fredagskvällen. Ökningen är relaterad till december 2010, som var ett bra år inte minst tack var rekordlåg ränta och lågt värderad krona som gjorde att folk höll sig hemma i högre grad.

Att julhandeln öppnade segt har sviktande konjunktur och varmt väder bidragit till. Branscher som sport, fritid och kläder har drabbats mest.

Annons

– Men erfarenheten visar att det släpper den sista veckan. Nu i år ligger julafton på en lördag och veckan har varit väldigt intensiv, säger Magnus Kroon, utvecklingschef på Svensk Handel.

Andra positiva tecken finns också:

– Det ena är att mellandagshandeln tenderar att öka varje år och det beror på att det ligger rätt mycket pengar under julgranarna. Så vi förväntar oss ett högt tempo i handeln efter julafton.

Magnus Kroon konstaterar att många hushåll har tvingats ställa om rejält i sin ekonomi på ett år.

– Tänk dig ett hushåll med ett bostadslån på 1,5 miljoner kronor. De hade en räntekostnad på 2 000 kronor i december förra året. Nu betalar samma hushåll 5 000 kronor i ränta och då får man bromsa in på ett och annat.

I beloppet 65 miljarder kronor ingår även näthandeln som fortsätter att öka.

Rebecka Sjöberg
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons